E. Č. | 4. 6. 2024, 17:30

Srce parajoča zgodba s plaže: 22-mesečni malček umrl v očetovih rokah (bi opozorilne nalepke lahko preprečile tragedijo?)

Profimedia

Kako je nedolžna igra pripeljala do tragedije ...

Sproščen dan na plaži se je sprevrgel v tragedijo, po kateri oče nesrečnega fantka ni želel več živeti. Zdaj se bori, da nihče več ne bi preživljal podobne groze. 22-mesečni otrok je umrl v očetovih rokah, potem ko se je zadušil z grozdjem, ki mu ga je dal drug otrok. Mali Zaire Bwoga, poznan tudi kot ZaZa, se je 15. januarja igral ob vodi z drugim malčkom, ko je nenadoma začel močno kašljati. Družina je bila na plaži Burns Beach v Perthu v Avstraliji, ko se je zgodila tragedija.

Njegov oče Brian je povedal, da je ZaZov mali prijatelj delil grozdje z njim. Brian zdaj poziva oblasti, naj uvedejo opozorilne nalepke na embalaži z grozdjem. Brian je po sinovi smrti padel v globoko depresijo in ni želel živeti. "Vse se je zgodilo tako hitro. V samo petih minutah je bil moj sin mrtev," je povedal za 9news.com.au. ZaZa je bil srečen in nagajiv fant, ki so ga vsi imeli radi, je dodal njegov oče: "Življenje je kratko. To je kliše, vendar je res, lahko vam ga vzamejo v nekaj minutah." Ko je Brian ugotovil, da nekaj ni v redu, je takoj ukrepal in uspelo mu je odstraniti grozdje iz fantovega grla. Toda mali ZaZa je hitro postal moder in videti je bilo, da ne more dihati.

"Dobil sem še en zadnji pogled ..."

"Poskušal sem ga oživljati, vendar nič ni pomagalo. Držal me je tako močno ..." je Brian v solzah povedal za 7NEWS.com.au. "Dobil sem še en zadnji pogled, nasmeh, nato je umrl v mojih rokah." Policija in reševalci so hitro prispeli na kraj nesrečnega dogodka, vendar jim fantiča ni uspelo oživiti. Po sinovi smrti je Brian začel iskati odgovore in bil šokiran nad številom primerov zadušitve v Avstraliji. Podatki avstralskega inštituta za zdravje in blaginjo kažejo, da je bilo med otroki, mlajšimi od štirih let, med letoma 2021 in 2022 zabeleženih 134 poškodb zaradi zadušitve in zadušitve s hrano.

Zadušitev se zgodi, ko je dihalna pot osebe nenadoma blokirana, bodisi delno ali popolnoma. Leta 2021 je v Združenem kraljestvu zaradi zadušitve umrlo približno 276 ljudi, glede na podatke Nacionalnega statističnega urada.

V Avstraliji trenutno ni nobenih zahtev glede označevanja nevarnosti zadušitve. To je nekaj, kar bi Brian rad spremenil. Strokovnjaki pravijo, da lahko velikost in oblika grozdja zapreta dihalne poti otroka, če ni pravilno prežvečeno, in ga je težko odstraniti. Dojenčki in majhni otroci so še posebej ranljivi za zadušitev, ker so njihove dihalne poti mehke in ozke, še vedno pa se učijo, kako varno jesti.

Po sinovi smrti je Brian začel spletno peticijo, v kateri poziva oblasti, naj uvedejo obvezne opozorilne nalepke na pakiranem grozdju in table z opozorili v trgovinah, kjer prodajajo ohlapno grozdje. "Opozorilne nalepke ali znak pri nakupu grozdja je dokaj preprosta stvar," je Brian zapisal v peticiji. "Ideja je, da bi supermarketi in velike verige razmislili o namestitvi opozorilnih nalepk o nevarnosti zadušitve, podobno kot to počnejo na igračah in drugih izdelkih," je dodal Brian in poudaril, da ne želi, da bi druge družine doživele podobno tragedijo.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković