STA/Uredništvo | 13. 7. 2024, 19:35

Zaradi peklenskih temperatur v Dalmaciji zagorelo, opozorila tudi za turiste

Bobo

Na veliko nevarnost gozdnih požarov opozarjajo še posebej na območju Šibenika, Splita in Dubrovnika.

Požar je v soboto izbruhnil tudi v hrvaški Istri, in sicer na območju Bal, pri gašenju pa sta sodelovala dva kanaderja in približno 40 gasilcev s 15 gasilskimi vozili. Požar so uspeli omejiti zgodaj popoldne, na požarišču pa so še vedno pripadniki dežurnih gasilskih ekip.

Dalmacija na udaru

Še vedno pa se hrvaški gasilci borijo z dvema požaroma, ki sta zgodaj popoldne izbruhnila v Dalmaciji, ogenj pa skušajo pogasiti tudi s pomočjo kanaderjev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. 

Bobo

V Splitsko-dalmatinski županiji je požar okrog 13. ure najprej izbruhnil na območju kraja Trolokve, kmalu zatem pa tudi v naselju Primorski Dolac. Za zdaj ni jasno, kako obsežna sta požara, po navedbah pristojnih pa naj naselja ne bi bila ogrožena.

Po prvih ocenah je zgorelo približno 30 hektarjev trave, nizkega rastlinja, makije, gozda in nasadov oljk, obseg škode pa za zdaj še ni znan, poroča Hina.

Poziv k previdnosti in odgovornosti

Zaradi zelo visokih temperatur in velike količine suhe vegetacije v Dalmaciji obstaja velika nevarnost požarov na odprtem prostoru, je opozorila Hrvaška gasilska zveza (HVZ) in državljane ter turiste pozvala k večji previdnosti, navaja Index.hr. Gasilci so občanom izdali poziv, naj s svojim odgovornim ravnanjem prispevajo k varnosti, in jih pozvali, naj na odprtem ne mečejo cigaretnih ogorkov, stekla ter ne kurijo ognja.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija