Pred začetkom poletja Hrvaška napoveduje podražitve turističnih nastanitev, hrane in pijače.
Nedavna raziskava hrvaškega hotelskega sektorja je pokazala, da ima 80 odstotkov hotelirjev trenutno za šest odstotkov več rezervacij kot v enakem obdobju lani, 56 odstotkov pa jih pričakuje tudi več kot šestodstotno rast prihodkov.
Kjer je povpraševanje ...
Raziskavo med hotelirji so izvedli Hrvaško združenje za turizem (HUT), Združenje delodajalcev v hrvaškem hotelirstvu (UPUHH) ter družba Deloitte na vzorcu 178 hotelov in kampov z 58.000 namestitvenimi enotami, kar je 30,5 odstotka skupnih hotelskih kapacitet v državi, piše hrvaški Poslovni dnevnik.
Veliko zanimanje za dopust na Hrvaškem ustvarja tudi potrebo po več delavcih. Zato kljub optimizmu hrvaških hotelirjev večino od njih skrbi rast stroškov dela, je prav tako pokazala raziskava. Okoli 70 odstotkov hotelirjev bo letos potrebovalo več delavcev kot lani, najbolj iskani so zaradi zvišanja kakovosti in kategorizacije hotelov bolje kvalificirani natakarji, kuharji, barmani in slaščičarji.
Dražja soba, kamp in pivo
Kar dve tretjini hotelirjev je pred začetkom letošnje sezone zvišalo cene sob – povprečno za dva do tri odstotke, kar po njihovih besedah ustreza trenutni inflaciji in višjim stroškom poslovanja. A spremembe se ne končajo pri namestitvah. Tudi cene hrane in pijače so letos višje – v povprečju za približno pet odstotkov.
To pomeni, da bodo turisti morali za večerjo v restavraciji ali kavo ob obali letos nekoliko globlje seči v žep.
Slovencev še več
Okoli dve tretjini vprašanih zaznavata rast rezervacij s tujih trgov, kot so ZDA, Velika Britanija, Madžarska in tudi Slovenija. Večina, in sicer 60 odstotkov, jih ne zaznava padca v primerjavi z lani, 40 odstotkov jih poroča o upadu števila rezervacij z nemškega in avstrijskega trga, 83 odstotkov vprašanih pa pričakuje tudi porast povpraševanja v zadnjem trenutku.
Novo na Metroplay: "Opustite pričakovanja in živite svoje življenje" | Tereza Poljanič in Barbara Drnač