N. Vo. | 14. 8. 2024, 19:07

Visoke cene še najmanjši problem: Slovenci po dopustu na Hrvaškem morali celo na urgenco

Profimedia

Poletne počitnice na Murterju so se za nekatere slovenske turiste končale precej nepričakovano. Namesto brezskrbnega uživanja ob morju so se iz kampa vrnili prekriti z ranami, ki so jih prisilile celo do obiska urgence.

Na omrežju X je zaokrožilo sporočilo zaskrbljenih Slovencev, ki so kampirali na priljubljenem hrvaškem otoku Murter. Kaj se je zgodilo? Turiste, ki so bivali v najetih prikolicah, so napadli neznani zajedalci. Sprva so mislili, da jih grizejo komarji, hrastove ščipkarke ali pršice lesnega hrošča. Posumili so celo, da bi lahko šlo za lišmaniozo, a se je izkazalo, da je pravi krivec mnogo bolj pogost in hkrati neprijeten – pršica.

Pršice so običajni prebivalci blazin, odej, preprog in vseh mest, kjer je toplo, vlažno in udobno. Prav tam so tudi tokrat našle svojega gostitelja in povzročile nemalo težav. Nekateri slovenski turisti so zaradi hudega srbenja in izpuščajev noč preživeli na urgenci.

"Gre za neprijetne pajkovce, katerih ugrizi se zdravijo simptomatsko, torej lokalno, dokler srbenje ne preneha," je za Jutranji list pojasnil dr. Zoran Barušić, namestnik direktorice Klinike za infektivne bolezni. "Pomembno je, da pacienti ne praskajo mest ugriza, saj lahko tako pride do okužbe. Bakterije, ki običajno živijo na koži, se tako vnesejo v telo, kar lahko vodi do sepse. V takih primerih je nujno uporabiti antibiotično mazilo za zdravljenje okuženega mesta."

Slovenski turisti so se tako namesto z lepimi spomini vrnili s srbečimi ranami in neprijetnim spominom na poletje, ki bi ga verjetno raje pozabili.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec