T. R. K. | 29. 5. 2024, 12:10

Grozljive posledice toče in poplav: poškodovani avtomobili, celo eksplozija in ranjeni gasilec (FOTO in VIDEO)

Posnetek zaslona/FB Zabok

FB/Zabok posnetek zaslona

Neurja so tako kot v Sloveniji, včeraj divjala tudi na Hrvaškem. 

S Hrvaške poročajo o hudih neurjih. Nalivi in ​​toča so namreč v torek zajeli severozahodne dele države. V Karlovcu je strela udarila v hišo in povzročila požar, med gašenjem pa je prišlo do eksplozije v kateri je bil huje poškodovan gasilec. 

Poleg te tragedije je neurje povzročilo tudi poplave v delih mesta, ljudi pa so morali izvleči iz avtomobilov. Močna toča je padala na območju Zaprešića, pod vodo je bil tudi Zabok. DHMZ je za sredo napovedal bolj stabilno vreme, v četrtek pa prihaja novo poslabšanje in za večji del Hrvaške je vklopljen rumeni alarm.

Prihaja junijski monsun?

IstraMet je te dni na Facebooku opozoril na meteorološki pojav junijskega monsuna, ki bi lahko s seboj prinesel poplave. "Ste že slišali za izraz junijski monsun? Če še niste, boste morda kmalu,"  so sporočili na strani. Monsuni so vetrovi, ki so običajno značilni za jugovzhodno, južno in vzhodno Azijo.

Nastanejo, ker zaradi različnega segrevanja kopnega in morja prihaja do različnih pritiskov, ki se radi izenačijo. Obstajajo poletni in zimski monsuni. Glede na to, da poletni monsun piha od morja proti kopnemu, prinaša vlažno in izrazito deževno vreme. Poletni monsun pogosto povzroči poplave.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil