T. R. K. | 28. 5. 2024, 14:53

Hrvati se jezijo nad slovensko policijo: kaj jih je razburilo? "Vsakič dobim od 500 do 600 evrov kazni"

Profimedia

Savudrijski ribiči od slovenskih policistov prejemajo vrtoglave kazni. 

V Savudriji se ribiči soočajo s problemom: morje in ribe namreč predstavljajo vir zaslužka številnih, medtem ko delajo, pa jih po eni strani varuje hrvaška policija, slovenska pa jim piše kazni. "Na leto dobivamo približno 100.000 evrov kazni. Vsakič, ko gremo na lov rib, kazen tako znaša od 500 do 600 evrov," je povedal ribič Vladimir Bašić. Slovenski policisti jih opozorijo, da naj prenehajo aktivnosti in zapustijo slovensko morje, nato jih še fotografirajo in popišejo, sledi pa kazen zaradi nedovoljenega ribolova v slovenskih vodah, poroča Dnevnik.hr.

Takšno ravnanje slovenske policije traja že sedem let in je pustilo sledi. "Ljudje se odpovedujejo morju. Število ribiških podjetij, aktivnih v pristanišču v Savudriji, se je od leta 2017 zmanjšalo za približno 30 odstotkov," je opozoril ribič Danilo Latin

Profimedia

Hrvaška vlada svojim ribičem plačuje odvetnike

Pomorska policija Koper je ob tem v letu 2023 ugotovila 222 kršitev hrvaških ribičev zaradi nedovoljenega vstopa v Republiko Slovenijo, letos pa beležijo 53 nezakonitih vstopov. Novinar Dnevnika Nove TV se je o težavah savudrijskih ribičev pogovarjal z Andrejo Metelko-Zgombić, državno sekretarko na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve.

"Vlada dela vse, da bi ribičem, upoštevajoč vse objektivne okoliščine, omogočila ribolov v ribolovnem morju Republike Hrvaške, ki sega do sredine zaliva. Hrvaška se je večkrat poskušala dogovoriti za nekakšen začasni režim za miroljubni ribolov, kljub sporu glede meje pa do zdaj nismo našli razumevanja,« je dejala.

Ob tem ribičem, ki jih skrbi glede kazni, svetuje, da naj prosto preidejo na slovensko stran, saj hrvaška vlada svojim ribičem plačuje odvetnike. "Za zdaj tako še niso utrpeli finančne škode in tako bo tudi v prihodnje," še dodaja.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil