T. R. K. | 6. 8. 2024, 19:23

Po pogromu nad alžirsko boksarko spregovoril še Miha Kordiš: to je povedal

Profimedia/fotomontaža

Imane Khelif je na družbenih omrežjih deležna številnih sovražnih komentarjev. 

Alžirska boksarka Imane Khelif, za katero na podlagi nedokazanih informacij pravijo, da je moški, je na družbenih omrežjih deležna pogroma. Kot smo poročali, naj bi bila sicer edini vir trditve, da naj bi imela Khelifova XY kromosome, ki so značilni za moške, izjava ruskega predsednika nekdanje mednarodne krovne boksarske organizacije IBA Umara Kremleva za rusko tiskovno agencijo. Sama boksarska zveza tega sicer ni nikoli potrdila. 

Skupaj s Tajvanko Lin Yu-Ting sta namreč na družbenih omrežjih deležni zlorab in netočnih spletnih ugibanj o njunem spolu, čeprav je Mednarodni olimpijski komite (MOK) dejal, da sta obe izpolnili vsa merila in da naj bi bili rojeni kot ženski.

Tudi v primeru, da bi bili boksarki transspolni osebi, to ne bi opravičevalo številnih sovražnih komentarjev.

Profimedia

Včeraj je končno spregovorila tudi Khelif sama in naslovila ljudi, ki jo ustrahujejo. "Vsem ljudem po svetu pošiljam sporočilo, naj spoštujejo olimpijska načela in olimpijsko listino, naj se vzdržijo ustrahovanja kateregakoli športnika, saj ima to ogromne posledice, " je po poročanju agencije Associated Press v intervjuju za televizijo SNTV dejala Khelif. "To lahko uniči ljudi, ubije njihove misli, duha in um in razdeli ljudi. Zaradi tega jih prosim, naj se vzdržijo ustrahovanja."

Svoje mnenje podal tudi Miha Kordiš

Svoje mnenje glede opisanega primera je podal tudi slovenski politik Miha Kordiš. Med drugim je zapisal: "Svet se nam sesiplje na glavo, a smisla izropana življenja mlatijo po eni ubogi boksarki. Ker smo končno lahko na nekoga jezni? Ker je fino brcat nekoga, ki nam nič ne more?"

Na fotografiji, ki jo je delil, ob tem lahko opazimo zapis: "Oseba, rojena kot ženska, je deležna več sovraštva kot atlet, ki je posilil 12-letno deklico." Primer se navezuje na odbojkarja Stevna Van de Velda, ki je bil zaprt zaradi posilstva 12-letne Britanke in se kljub temu uvrstil na olimpijske igre v Parizu.