N. Vo. | 5. 7. 2024, 09:07

Preplah v Italiji: dva aktivna vulkana predstavljata resno grožnjo za domačine in turiste

profimedia

Italija se te dni sooča z aktivnostjo dveh vulkanov, ki povzročata preglavice tako prebivalcem kot turistom.

Na vulkanskem otoku Stromboli, ki leži severno od Sicilije, so zaradi povečane aktivnosti prižgali rdeči alarm, kar predstavlja najvišjo stopnjo nevarnosti. Lava in pepel se iz Strombolija že izlivata v morje, prebivalci in obiskovalci pa so pozvani k upoštevanju navodil civilne zaščite.

Resna grožnja za domačine in turiste

Stromboli je znan po svojih intenzivnih eksplozivnih izbruhih, ki so tokrat privedli do odločitve oblasti, da povečajo stopnjo ogroženosti. Nacionalni inštitut za geofiziko in vulkanologijo (INGV) je potrdil povečano aktivnost vulkana, ki predstavlja resno grožnjo za majhno otoško skupnost in številne turiste, ki sem prihajajo po morju iz Italije ali Sicilije, da bi občudovali 920 metrov visoki vulkan.

Medtem se na Siciliji soočajo z izbruhom Etne, največjega delujočega vulkana v Evropi, visokega približno 3.300 metrov. Etna je eden najaktivnejših vulkanov na svetu, še posebej znana po svoji dejavnosti v bližini jugovzhodnega kraterja. Ta teden je izbruhnila z novo silo, izbruhajoč lavo in gost dim, kar je privedlo do delnega zaprtja zračnega prostora nad Catanio.

Omejili letalski promet

Zaradi oblakov vulkanskega pepela, ki dežujejo nad Catanio in okoliškimi mesti, so italijanske oblasti omejile letalski promet. "Gibanje v zračnem prostoru nad Catanio je omejeno na pet prihodov letal na uro, odhodi pa bodo ustrezno vodeni," so sporočili iz podjetja Sac, ki upravlja mednarodno letališče Vincenzo Bellini. Potnike so pozvali, naj pred odhodom preverijo status svojega poleta.

Civilna zaščita je zaradi nevarnosti izbruha Etne dvignila stopnjo nevarnosti z zelene na rumeno. Vulkanska dejavnost na obeh lokacijah še naprej spremljajo pristojne službe, ki prebivalce in turiste nenehno obveščajo o morebitnih novih tveganjih.

Novo na Metroplay: "Bil sem že na meji, ampak sem speljal do konca" | Andrej Škufca