Uredništvo | 14. 6. 2024, 21:17

Vrnitev v srednji vek: verjeli ali ne, izraelska vojska libanonsko ozemlje napadla s ... katapultom (VIDEO)

X/Clash Report/Profimedia/fotomontaža

Izraelske obrambne sile so potrdile, da je bilo takšno orožje resnično uporabljeno.

Vse kaže, da so se izraelske obrambne sile vrnile k srednjeveškemu načinu vojskovanja, ki ga danes poznamo le še iz filmov. Za namene boja proti Hezbolahu so izraelski vojaki namreč uporabili trebušet - lesen katapult, s katerim so čez mejo z Libanonom metali ognjene krogle. Gre za orožje, ki se že od 16. stoletja zelo redko uporablja, piše Dnevnik.hr.

Videoposnetek uporabe katapulta je v sredo zaokrožil tudi po družbenih omrežjih. "Končno smo nazaj v srednjem veku," so ob videoposnetku na omrežju X zapisali pri Clash News. "Izraelski vojaki s trebušetom izstreljujejo zažigalna sredstva na Libanon, da bi zanetili požar," so dodali.

Katapult so izdelali vojaki

Izraelske obrambne sile so uporabo katapulta potrdile. Pojasnili so, da so orožje izdelali vojaki, ki so nameščeni na meji z Libanonom.

Primerek srednjeveškega katapulta.

Primerek srednjeveškega katapulta.

Profimedia

"To je lokalna pobuda in ne orodje, ki bi se širše uporabljalo," je dejali. Katapult je bil verjetno uporabljen za zažig grmovja, kar bi izraelskim silam pomagal opaziti pripadnike teroristične skupine, ki so poskušali doseči mejo, so zapisali pri Dnevnik.hr, ki se sklicuje na KAN News.