15. 4. 2022, 20:33 | Vir: STA

Je šla Rusija nad oblegano pristaniško mesto z novim orožjem?

Slika je simbolična.

Profimedia

Ruska vojska naj bi posegla po nevarnem orožju, ki ga pred tem v napadih še ni uporabila. 

Po navedbah ukrajinske vlade je Rusija v napadu na oblegano pristaniško mesto Mariupolj prvič uporabila nadzvočne bombnike. Bombe naj bi z bombnikov dolgega dosega Tu-22M3 odvrgli na mesto, je v Kijevu povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva Oleksander Motuzjanik.

V Mariupolju naj bi se še naprej nadaljevali siloviti spopadi, ruskim silam pa po navedbah Motuzjanika zaenkrat še ni uspelo popolnoma zavzeti mesta. Pri tem je pohvalil taktike, ki se jih poslužujejo ukrajinski vojaki.

"Ruska vojska nenehno pošilja dodatne enote za napad na mesto, za zdaj pa aktivni boji potekajo v bližini tovarne Iljič in na območju pristanišča," je še dodal. Medtem ruske sile trdijo, da že več dni popolnoma nadzirajo pristanišče, nedavno pa naj bi prevzeli nadzor tudi nad jeklarno.

Mariupolj je sicer že več tednov obkoljen z ruskimi vojaki in borci proruskih separatistov. Mesto je v veliki meri uničeno, ameriški Inštitut za vojne raziskave (ISW) pa predvideva, da bo strateško pomembno mesto verjetno zavzeto prihodnji teden.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije