M. P. | 19. 6. 2022, 08:00

Je znameniti "človek pred tankom" preživel pokol v Pekingu in kje je zdaj?

Wikipedia/fotomontaža

Črne hlače, bela srajca in polivinilasta vrečka v rokah. To je bila vsa oprema neznanca, ko je na dan pokola stopil pred kolono tankov in jih pogumno zaustavil sredi ulice ...

V začetku junija je minilo že 33 let od pokola študentov na Trgu nebeškega miru v Pekingu (Tiananmen). Četudi se to morda zdi dolga doba, je na Kitajskem o tem še vedno prepovedano razpravljati.

Človek pred tankom (angleško "Tank Man") je ikona prejšnjega stoletja, ki je svet nikoli ne bo pozabil. 

Krvava noč, ki še vedno odmeva

V naletu tankov in oboroženih vojakov je bilo v noči med 3. in 4. junijem leta 1989 na pekinškem trgu ubitih več sto, po nekaterih podatkih pa nekaj tisoč ljudi.

Na Kitajskem, ki je skozi kasnejša desetletja doživela velik gospodarski razcvet, krvavega masakra nad svojimi državljani, ki so se mirno zbrali in zahtevali več demokracije in človekovih pravic, nikoli niso obravnavali. Še manj, da bi kdo za poboje odgovarjal.

Letošnja obeležitev spomina na kitajski pokol študentov na ulicah Londona.

Letošnja obeležitev spomina na kitajski pokol študentov na ulicah Londona.

Profimedia

Za nekatere boleči spomin, za druge pač nujen ukrep 

Medtem svojci ubitih študentov še vedno upajo, da jim bo nekoč le uspelo izvedeti, kaj se je zgodilo z njihovimi najdražjimi. Nekateri so brez sledu izginili, druge so našli mrtve in pregažene na ulici.

Kitajske komunistične oblasti si na vse možne načine prizadevajo izbrisati ta dogodek iz kolektivnega spomina. Med drugim cenzurirajo vsakršne omembe pokola v spletnih razpravah ali kjer koli drugje.

Tudi številni kitajski disidenti pozivajo svoje sonarodnjake, naj še naprej zahtevajo odgovore od oblasti za pomor mladih ljudi.

Umetniška postavitev (napihljivi Tank Man) na trgu v tajvanskem Tajpeju.

Umetniška postavitev (napihljivi Tank Man) na trgu v tajvanskem Tajpeju.

Profimedia

Proti represiji s telesom

Eden takih disidentov je tudi kitajski umetnik in karikaturist po imenu Badiucao, ki že leta poziva vse ljudi, naj se 4. junija ustavijo, kjerkoli že bodo, ter za uro ali dve pozirajo kot "človek pred tankom".

Badiucao je tudi sam znan po tem, da na datum pokola v avstralskem Adeleiu, kjer zdaj živi, po več ur stoji na podstavku na ulici. Njegov plakat za letošnje zimske olimpijske igre v Pekingu, na katerem človek tank stoji pred olimpijskimi športniki, je bil namenjen v opomin svetovni javnosti, da Kitajska še vedno krši človekove pravice.

Kakšna je zgodba Kitajca, ki je postal simbol upora?

Septembra bo minilo tri leta, odkar je umrl ameriški fotoreporter Charlie Cole, znan kot eden izmed štirih fotografov, ki so v objektiv ujeli legendarni prizor anonimnega moškega na pekinškem Trgu nebeškega miru.

Twitter/Newsweek

Shao Jiang, ki je bil tedaj vodja študentskega gibanja, je v intervjuju za Amnesty International večrat povedal, da je "videl več ljudi, ki so vstali in blokirali tanke". Kljub temu 'Tank Man' ostaja edinstven, saj je edini, čigar fotografije in videoposnetki obstajajo.  

Cole, ki je takrat delal pri reviji Newsweek, je fotografijo s telefotoobjektivom posnel z balkona svoje hotelske sobe

Opravljal je fotoreportersko dolžnost

Kasneje se je Cole spominjal, da je pričakoval, da bodo moškega umorili. Ker je bil prepričan, da je njegova profesionalna in človeška dolžnost ovekovečiti dogajanje, se je še posebej potrudil, da se posnetki ohranijo.

V hotelski kopalnici je skril nerazviti film in ko so kitajski varnostniki vdrli v njegovo sobo, filma niso našli. 

Neznanega protestnika naj bi po njegovih spominih s prizorišča odvlekla dva moška. Kaj je sledilo, še danes ni znano.

Cole je leta 1990 za fotografijo prejel nagrado World Press Photo. 

Tank Man živi v našem kolektivnem spominu

Žal nikoli ne bomo izvedeli usode anonimnega državljana. Njegova pokončna drža in neustrašnost nas še danes navdihujeta. Človek se je postavil pred tank. Če smo natančni, pred celo kolono tankov.

Tudi ko tank zavije in nakaže, da ga ne namerava povoziti, on ponovno skoči predenj in zavpije nanj. Obstajajo tudi posnetki, ki prikazujejo, kako celo spleza na jekleni stroj za ubijanje.

Teh nekaj usodnih sekund je defniralo človeški pogum za vse večne čase. 'Tank Man' je zato ena najbolj znanih fotografij in podob 20. stoletja. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije