N. V. | 26. 9. 2022, 06:00

Jupiter nocoj najbližje Zemlji v zadnjih 59 letih

Profimedia/fotomontaža

Če boste v pravem delu dneva pozorni, ga lahko opazite s prostim očesom. Preberite, kdaj bo to.

Jupiter bo prvič po 59 letih od našega planeta oddaljen 'le' 590 milijonov kilometrov. Ker bo v istem času tudi v tako imenovani opoziciji, bo videti še svetlejši in večji kot sicer. "Zunanji planeti (od Marsa naprej) so najbliže Zemlji, kadar so v opoziciji s Soncem. Opozicija nastopi jutri, 26.9., ob natanko 21.35," na Facebooku pojasnjuje astrologinja Ema Kurent.

Opozicijo doseže vsakih 399 dni oziroma 13 mesecev, a le redko se zgodi, da sovpada z dnem, ko se planet tudi najbolj približa Zemlji. Najbližjo točko doseže vsakih 12 let.

Zaradi prvega pojava bo Jupiter bolj osvetljen, zaradi drugega pa bo videti večji kot sicer. Oba hkrati bodo lahko naslednjič obeležili šele leta 2139.

Ga bomo lahko videli iz Slovenije?

Za nekatere dele države je ob sončnem zahodu napovedana krajša zjasnitev, zato bomo svetel in velik Jupiter morda lahko opazovali tudi v Sloveniji, poroča portal 24ur.

V primeru slabega vremena pa astronomi mirijo, da bo planet, ki bo deloval nekoliko večji in svetlejši kot sicer, mogoče uzreti še nekaj tednov.

Zanimiv pojav tudi za raziskovalce

Največji planet našega osončja je še posebej zanimiv za raziskovalce vesolja. Zdaj bodo lahko z uporabo digitalnega teleskopa na površju preučevali in si ogledovali drugače težko opazne podrobnosti.

Tisti z najboljšimi teleskopi bodo lahko razbrali tudi relief planeta in vremensko stanje, ogledali si bodo lahko tri ali štiri Jupitrove lune.

Tudi teleskopi v vesolju bodo v naslednjih nekaj mesecih lahko v svoj objektiv zajeli boljše slike plinastega velikana. 

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec