J. Z. | 13. 7. 2022, 10:19

Padec evra: kako bo udaril po žepu vsakega Evropejca in zakaj Američani že pakirajo kovčke?

Profimedia

Evro nadaljuje svoj padec v primerjavi z dolarjem, analitiki pa so prepričani, da še ni dosegel dna. Preverili smo, kaj cenejši evro zares pomeni za vse, ki plačujemo z evri, in zakaj na drugem koncu sveta že polnijo kovčke za dopust na stari celini. 

Ruska invazija na Ukrajino, težave z dobavo plina in gospodarske posledice sankcij, ki jih trpi Evropa, so evrsko skupno valuto v primerjavi z evrom potisnile na najnižjo točko v 20 letih. V torek smo z enim evrom lahko dobili le še 1,0007 dolarja, kar je precej manj kot pred začetkom vojne v Ukrajini, ko je bil evro vreden še 1,15 dolarja. 

Kaj to zares pomeni za potrošnike v Evropi? 

Cenejši evro pomeni večje finančno breme za vsa evropska gospodinjstva in podjetja, ki se že sedaj soočajo s finančnimi težavami zaradi rekordno visoke inflacije.

Povedano enostavno, zaradi šibkejše skupne valute bo dražje vse, kar uvozimo v EU, saj je večina uvoženega blaga ovrednotena v dolarjih. Posledično lahko kmalu pričakujemo tudi podražitev lokalnih izdelkov, saj bodo dražje tudi surovine, poroča spletni portal Deutsche Welle. 

V "normalnih časih" bi sicer šibkejši evro pomenil dobro novico vsaj za naše izvoznike, saj bi bili njihovi izdelki cenejši od konkurenčnih, a so zaradi vojne in krize z dobavo plina razmere daleč od normalnih.

Zakaj Američani že pakirajo kovčke?

Na drugi strani pa močnejši dolar, ki bo po napovedih kmalu prvič v zgodovini vreden toliko kot evro, pomeni dobro novico za vse Američane, ki se jim je dopust v Evropi doslej zdaj predrag.

Če so še februarja 1000 dolarjev v EU zamenjali za 900 evrov, bi jih danes dobili že 1000. Zanimanje Američanov za počitnice v Evropi pa je večje kot kadarkoli prej

Dolar kot varna naložba

Vlagatelji v teh za Evropo nemirnih časih vse pogosteje vlagajo v dolar. Ta je po njihovem mnenju precej bolj varna naložba kot evro, saj pričakujejo, da bodo imele ZDA precej manj težav zaradi konflikta med Rusijo in Ukrajino kot pa Evropa.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk