R. K. | 7. 5. 2024, 09:17

Ali pri umivanju las porabite preveč vode? Osupnilo vas bo, kako malo je porabijo astronavti (VIDEO)

Profimedia

Posnetek, ki ga je objavila ameriška astronavtka, je navdušil spletne uporabnike.

Življenje v vesolju, kjer so zaloge surovin, pomembnih za preživetje, omejene, je odvisno tudi od odrekanj in optimizacije porabe. Čeprav se nam na Zemlji morda zdi, da za umivanje las potrebujemo precej vode, je astronavtka Karen Nyberg med službovanjem na mednarodni vesoljski postaji leta 2013 svetu pokazala, kako so to počeli astronavti, posnetek, ki ga je delila, pa še danes navdušuje številne uporabnike družbenih omrežij.

X/Massimo

Zaradi breztežnostnega prostora je umivanje las v vesolju precej bolj nerodno opravilo, tudi če bi imeli večje količine vode, saj dolgi lasje, namesto da bi jih vleklo k tlom, valovijo po prostoru. 

Uporabila neznatno količino vode

Astronavtka je na posnetku, ki je v zadnjem obdobju znova zaokrožil po spletu, za umivanje las uporabila zelo malo šampona in le nekaj kapljic vode. Kapljice so sicer v breztežnostnem prostoru nekoliko večje, kot smo vajeni na Zemlji, kljub temu pa je količina vode, ki jo je uporabila Nybergova, neznatna v primerjavi z vodo, ki jo povprečen Zemljan porabi, da si pod prho umije lase, piše Dnevnik.hr.

Glede na to, da naj bi se v prihodnosti s pomanjkanjem pitne vode soočile številne države, je varčen način umivanja las nekaj, kar bomo morda začeli že čez nekaj desetletij množično prakticirati tudi na Zemlji. V posnetku lahko tako že zdaj preverite, kako se lotiti varčnega umivanja las in kako ga pravilno izvesti. Ne nazadnje je lahko postopek tudi za slehernika praktičen v marsikateri situaciji.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu