Rebeka Sivka | 3. 8. 2022, 20:00

Kje je cenejša hrana? Primerjali smo slovenske in portugalske cene

Profimedia

Slovenija slovi po čudovitih gorah, Portugalska po številnih peščenih plažah. Tujce navdušujeta s svojo veličino in lepoto, obe pa naj bi bili prijazni tudi denarnici. Preverili smo, ali sta res.

V Evropi so se cene živil močno dvignile, posledice pa čutimo tudi Slovenci. Zaradi vse višjih cen hrane in drugih življenjskih potrebščin so v poletnem času zaželene predvsem destinacije, ki nam povzročajo čim manjšo finančno stisko.

Med njimi se pogosto omenja Portugalska, ki naj bi spadala med cenejše države. Povprečna neto plača je leta 2020 na Portugalskem znašala 1042 evrov, v Sloveniji 1252 evrov

Cenejša hrana je ...

V portugalskem in slovenskem Sparu smo primerjali cene 15 živil. 

Začnimo z najbolj zdravimi živili. Zanimalo nas je, koliko bomo morali plačati za grozdje, banane in lubenico.  

V portugalskem Sparu boste za kilogram belega grozdja odšteli 5,89 evra, medtem ko je redna cena (na fotografiji je akcijska cena) v Sloveniji 3,99 evra. Torej je belo grozdje pri nas cenejše kar za 1,90 evra. 

Uredništvo

Na Portugalskem boste našli cenejše banane. Portugalci jih prodajajo za 1,25 evra na kilogram, pri nas so dražje za štiri cente

Uredništvo

Če se želite odžejati, posezite po lubenici. Portugalska lubenica vas bo stala 1,59 evra na kilogram, slovenska (seveda uvožena) pa 60 centov manj (0,99 evra). 

Uredništvo

Poiskali smo tudi cene nekaterih sladkarij.

Kakšne so razlike med portugalskimi in slovenskimi cenami Milke, Nutelle in Tuca?

Najvišjo razliko v ceni smo našli pri Nutelli. Za 400 gramov čokoladnega namaza boste v Sloveniji odšteli 3,19 evra, na Portugalskem pa boste za 50 gramov MANJ Nutelle (350 gramov) plačali kar 4,99 evra! 

Uredništvo

Nutella pa ni edina čokoladna pregreha, ki je dražja na Portugalskem. Navadna 100-gramska Milka v Sloveniji stane 1,19 evra, v zahodni državi pa je dražja za 50 centov (1,69 evra).

Uredništvo

Če vam ni do čokolade, lahko posežete po Tucu. Tudi Tuc je cenejši v Sloveniji, kjer stane 0,89 evra. Portugalci morajo zanj odšteti 1,49 evra. 

Uredništvo

Razlike v cenah se poznajo predvsem pri energijskih pijačah, ki so priljubljene med mladimi. 

Energijska pijača Monster je v Sloveniji cenejša za 80 centov. Tako boste morali v naši državi zanjo plačati 1,19 evra, v državi peščenih plaž pa 1,99 evra. 

Uredništvo

Tudi Red Bull je cenejši pri nas. Spar v Sloveniji prodaja 250 ml pijačo po ceni 1,39 evra, pri Portugalcih pa stane 1,69 evra. 

Uredništvo

Če želite v tujini prihraniti nekaj denarja, si lahko sami pripravite zajtrk.

Za vas smo poiskali cene jajc, toasta, kosmičev, mandljevega mleka in kave. 

Koliko boste odšteli za 10 jajc? V portugalskem Sparu najcenejša jajca stanejo 2,49 evra, v Sloveniji pa 1,69 evra. To je kar 80 centov razlike! 

Uredništvo

Če se odpravite na počitnice na Portugalsko, boste več odšteli tudi za toast. Najcenejši toast v portugalskem Sparu stane 1,89 evra (480 gramov), medtem ko je najcenejši toast v slovenskem Sparu vreden 0,89 evra (500 gramov). Na Portugalskem torej plačate en evro več kot v Sloveniji, dobite pa manj toasta. 

Uredništvo

Vse kaže, da bo slovenski zajtrk CENEJŠI od portugalskega. Za 375-gramske kosmiče Nestle boste v Sloveniji odšteli 3,99 evra, na Portugalskem pa 4,49 evra.  

Uredništvo

Našli smo tudi cene mandljevega mleka znamke Alpro. Litrsko mleko na Portugalskem stane 2,89 evra, pri nas pa 2,98 evra. To je eden izmed redkih izdelkov, ki je v Sloveniji dražji kot na Portugalskem.

Uredništvo

Slovenci obožujemo kavo Barcaffe. V Sparu pri nas 250-gramska kava stane 3,85 evra (na fotografiji je 100-gramsko pakiranje kave). Najbolj priljubljena portugalska kava pa je Delta, zato je primerljiva z našo Barcaffe. Delta stane 3,09 evra (250 gramov). Torej je najbolj priljubljena kava v Sloveniji dražja od tovrstne portugalske. 

Uredništvo

Primerjali smo tudi cene testenin. Za kilogram testenin morate v Sloveniji odšteti 1,19 evra, za polovico manj (500 gramov) portugalskih testenin pa plačate 1,49 evra. 

Uredništvo

Nazadnje pa smo se pozanimali o cenah toaletnega papirja. Tudi pri tem se je Slovenija izkazala za bolj ugodno, saj najcenejši toaletni papir stane 1,69 evra (8 rolic), medtem ko najcenejši portugalski stane 3,29 evra (6 rolic). Torej na Portugalskem plačate več, dobite pa manj. 

Uredništvo

Od 15 izdelkov, ki smo jih preverili v Sloveniji in na Portugalskem, je kar 12 cenejših pri nas.

Dražji so le kava, mandljevo mleko in banane.

Če bi opravili nakup vseh 15 izdelkov pri nas, bi vsega skupaj prihranili 9,82 evra. Če se odpravljate na nekoč poceni Portugalsko, se pripravite, da bo vaša denarnica ob prihodu domov hlastala po denarju.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije