19. 4. 2022, 17:20 | Vir: STA

Kateri izmed evropskih voditeljev se tokrat odpravlja na srečanje z Zelenskim?

Profimedia

Po tem, ko je ukrajinsko prestolnico obiskalo že nekaj visokih državnikov, med njimi slovenski premier Janez Janša, se tja odpravlja še nekdo.

V Kijev bo kmalu odpotoval tudi španski premier Pedro Sanchez, je povedala tiskovna predstavnica vlade, vendar iz varnostnih razlogov točnega datuma ni navedla. Do napovedi je prišlo dan po tem, ko je Španija sporočila, da bo kmalu ponovno odprla svoje veleposlaništvo v Kijevu.

Profimedia

 "S tem želimo pokazati svojo zavezanost in podporo ukrajinskemu ljudstvu in oblastem," je na novinarski konferenci po redni tedenski seji vlade dejala tiskovna predstavnica vlade Isabel Rodriguez.

Sanchez bo tako sledil potezam številnih evropskih voditeljev, ki so v preteklih dneh in tednih že odpotovali v Kijev. Španija trenutno Ukrajini pomaga z vojaško opremo in humanitarno pomočjo, sprejela pa je tudi več deset tisoč ukrajinskih beguncev.

Španska obrambna ministrica Margarita Robles je dejala, da je Španija v Ukrajino doslej poslala 12 letal z več tonami orožja in humanitarne pomoči. "Poslali bomo še toliko, kolikor bo potrebno," je dodala.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je sicer v začetku tega meseca prek videopovezave nagovoril španski parlament. Rusko ofenzivo na svojo državo je takrat primerjal z zloglasnim nacističnim bombardiranjem španskega mesta Guernica leta 1937.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije