STA/Uredništvo | 19. 7. 2024, 10:23

Kibernetični izpad: po vsem svetu kaos zaradi napake v operacijskem sistemu Windows (odpovedi poletov, težave na blagajnah, v bankah ...)

Twitter/techAU

Pri podjetju še preiskujejo, kaj se je zgodilo.

Je tudi vas ob vklopu računalnika danes pričakal v modro obarvan, nedelujoč zaslon? Težavo imajo uporabniki sistema Windows po vsem svetu in trenutno povzroča pravi kaos, saj so prizadete tudi banke, trgovine, letališča in številna podjetja, poroča N1.

Napaka naj bi bila povezana s pomanjkljivo posodobitvijo antivirusnega programa tehnološkega podjetja za kibernetsko varnost CrowdStrike in z Microsoftovimi storitvami Azure in 365.

Kot posledica se je na napravah pojavil modri zaslon, ki mu rečemo tudi modri zaslon smrti (angleško Blue screen of death, BSOD). To pomeni, da se računalnik ne želi več odzivati na uporabnike zahteve – po domače, sesutje sistema. 

Težave po vsem svetu

Med prvimi so o težavah pri zagonu računalniških naprav začela opozarjati avstralska podjetja, z začetkom novega delovnega dne pa poročila o težavah zdaj prihajajo tudi iz Evrope, poroča portal The Verge.

Britanska televizijska hiša Sky News trenutno ne more predvajati jutranjih informativnih oddaj in prikazuje sporočilo, v katerem se opravičuje za prekinitev oddajanja. Tudi eden največjih evropskih letalskih prevoznikov Ryanair je sporočil, da ima IT-težave, kar vpliva na odhode letov, navaja The Verge.

Ameriške letalske družbe United, Delta in American Airlines so zaradi tehničnih težav prizemljile svoja letala, pa piše britanski BBC. Tista, ki so že v zraku, bodo pot nadaljevala, druga pa ne bodo vzletela. Tudi na nekaterih evropskih letališčih, na primer v Berlinu, Londonu in Amsterdamu, prihaja do zamud pri letih in odpovedi, iz Velike Britanije poročajo tudi o zamudah v železniškem prometu.

S težavami se je med drugim soočala tudi londonska borza, a naj bi po poročanju BBC že delovala normalno.

Po Avstraliji ne delujejo tudi nekatere samopostrežne blagajne, težave imajo tudi s prenašanjem televizijskega programa, na Novi Zelandiji pa je prizadeto tudi računalniško omrežje tamkajšnjega parlamenta.

Vzrok za napako preiskujejo

V podjetju CrowdStrike so se že odzvali in zapisali, da se težave, ki povzroča BSOD napako, zavedajo. Razveljavili naj bi pomanjkljivo posodobitev, vendar to ne pomaga računalnikom, ki so že bili prizadeti. Vzrok še preiskujejo.

Microsoft pa je po poročanju N1 potrdil, da preiskuje “težavo, ki vpliva na možnost dostopa uporabnikov do različnih aplikacij in storitev Microsoft 365”. Sporočili so tudi, da so že sprejeli "ukrepe za ublažitev posledic".

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja