1. 6. 2024, 07:18 | Vir: STA

Saj ni res, pa je: v knjižnico vrnjena knjiga po 84 letih izposoje

Profimedia

Rok izposoje je potekel 26. decembra 1939.

V knjižnico v Helsinkih se je minuli mesec vrnila knjiga, ki je bila izposojena pred 84 leti. Finski prevod romana Refugees (Begunci) Arthurja Conana Doyla so našli na glavnem pultu v osrednji helsinški knjižnici Oodi. S takšnim primerom se še niso srečali.

"Rok izposoje je potekel 26. decembra 1939," je pojasnila knjižničarka Heini Strand. Kakšna je povezava med osebo, ki si jo je izposodila, in osebo, ki jo je vrnila, ni znano. "Med izposojami, ki se vrnejo desetletja po roku, so običajno knjige, ki jih najdejo ljudje, ko brskajo po predmetih pokojnih sorodnikov," je povedala Strand. "Ljudje želijo narediti pravo stvar in vrniti knjigo, ki je last knjižnice. Mislim, da je to lepo."

BOBO

Možni razlog za tako pozno vrnitev bi lahko bil v tem, da je rok izposoje potekel mesec dni po invaziji Sovjetske zveze na Finsko novembra 1939. "Vrnitev knjige morda ni bila prva stvar, o kateri je izposojevalec razmišljal," je povedala.

Med državama je takrat divjala t.i. zimska vojna, ki se je končala marca 1940, ko je bila podpisana mirovna pogodba, s katero je Finska izgubila določen del ozemlja. Če je izposojevalec preživel vojno, je takrat po oceni knjižničarke verjetno razmišljal o drugih stvareh, kot o vrnitvi knjige.

Refugees je zgodovinski roman. Izšel je leta 1893 in je postavljen v Francijo v 17. stoletju, napisal pa ga je britanski avtor, najbolj znan po svojih zgodbah o Sherlocku Holmesu. Knjigo, pri kateri gre za izdajo iz leta 1925, bi lahko znova dali na voljo javnosti, saj se je vrnila v dobrem stanju. "Kakovost starih knjig je običajno veliko boljša od novih," je še dodala knjižničarka.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec