24. 7. 2024, 14:41 | Vir: STA

EU komisija sprejela pobudo Evropejcev: več rastlinskih beljakovin in zmanjšanje živalskih farm

profimedia

Evropska komisija je danes odobrila dve pobudi evropskih državljanov. Prva si prizadeva za povečanje proizvodnje rastlinskih beljakovin in zmanjšanje števila živalskih farm, druga pa želi bolj pregledne in dostopne informacije o hrani, vključno z označevanjem porekla.

Evropska komisija je danes registrirala evropski državljanski pobudi za krepitev proizvodnje rastlinskih beljakovin in za preglednejše podatke o hrani. Pobudniki imajo zdaj na voljo šest mesecev, da začnejo zbirati podpise podpore za nadaljnjo obravnavo. Vsaka pobuda jih mora prejeti najmanj milijon iz skupno najmanj sedmih držav EU.

Organizatorji pobude z naslovom Ustavimo krutost, ustavimo zakole komisijo pozivajo k uvedbi spodbud za proizvodnjo rastlinskih beljakovin, vključno z rastlinskimi nadomestki mleka, jajc in mesa. Obenem pozivajo k zmanjšanju števila rejnih živali in postopnemu zapiranju vseh živalskih farm, so sporočili iz Evropske komisije.

profimedia

Cilj pobude Ustavimo ponarejeno hrano

Poreklo na etiketi so ukrepi komisije, ki bi evropskim potrošnikom zagotovili pregledne in lahko dostopne podatke o hrani, ki jo kupujejo. Pobudniki želijo zagotoviti tudi jasno označevanje porekla za vse izdelke ter dosledno spoštovanje okoljskih in zdravstvenih standardov ter zakonodaje za zaščito delavcev.

Kot so poudarili v komisiji, vsebine predlogov v tej fazi še niso podrobno analizirali. Ugotovili so le, da pobudi izpolnjujeta zakonsko določene pogoje za sprejetje v obravnavo. Prav tako v tej fazi še ni mogoče trditi, da bi bila nova pravila sprejeta, če bi pobudniki zbrali dovolj podpisov podpore. "Vsebina pobud izraža samo stališča skupine organizatorjev in v nobenem primeru ne odraža stališč komisije," so dodali.

profimedia

Instrument evropske državljanske pobude, ki se je začel uporabljati leta 2012, evropskim državljanom omogoča, da določene teme uvrstijo na dnevni red na ravni EU. Pogoj za to je milijon zbranih podpisov, ki jih morajo prispevati državljani najmanj sedmih držav EU.

Če jih pobudnikom uspe zbrati, mora komisija predstaviti svoj uradni odgovor, pri čemer lahko na podlagi pravil o evropski državljanski pobudi predlaga zakonodajo, sprejme druge ukrepe ali sploh ne ukrepa. Vsako svojo odločitev mora obrazložiti.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija