E. Č. | 17. 9. 2024, 09:15

Priljubljena trgovina na vrat na nos zaprla svoja vrata: številni oškodovani, tudi dobrodelna organizacija

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Tudi najemnimo so "pozabili" plačati, ostal je račun v višini kar 172.000 evrov!

V Združenih državah Amerike odmeva zgodba opeharjenih strank, potem ko je priljubljena komisijska trgovina Collage Threads v mestu Vestavia Hills v Alabami nepričakovano zaprla svoja vrata, ob tem pa so neznano kam izginili tudi vsi izdelki.

Trgovina je prodajala luksuzna oblačila, poročne in maturantske obleke, vendar so stranke že pred časom začele ugotavljati, da njihovi kosi izginjajo, prav tako pa niso prejele zaslužka od prodaje.

Komisijska trgovina je posebna vrsta trgovine, kjer posamezniki lahko prodajo svoje izdelke. Običajno gre za rabljena oblačila, pohištvo, knjige, ali druge predmete. Trgovina izdelke prodaja naprej in ob prodaji obdrži določen odstotek prodajne cene kot provizijo, preostanek pa izplača stranki.

Ključna značilnost komisijske prodaje je, da izdelki ostanejo v lasti prodajalca, dokler niso prodani, trgovina pa služi kot posrednik med prodajalcem in kupcem.

Med oškodovanimi je tudi neprofitna organizacija Assistance League of Birmingham, ki je prek omenjene trgovine prodajala dražje donacije, da bi zbrala sredstva za pomoč otrokom. "Ko smo slišali, da je trgovina zaprta, smo odhiteli po naše stvari, vendar jih tam ni bilo več," je povedala predsednica organizacije Darien Roche. 

Nekateri so bili oškodovani za manjše, spet drugi za višje zneske, ki se vrtijo med 300 in 7300 evri. Lastnica komisijske trgovine Sandra Plenty je po zaprtju izginila neznano kam. Na telefonske klice se ne javlja, na elektronska sporočila ne odgovarja.

Nekateri kupci so se že obrnili na policijo, vendar so oblasti zadevo označile kot civilno-pravno vprašanje. Nekateri oškodovanci so Plentyjevo tako že prijavili državnemu tožilcu, proti njej pa je bila vložena tudi tožba zaradi neplačila najemnine v višini kar 172.000 evrov