19. 4. 2024, 10:33 | Vir: STA

Je to konec za priljubljeno aplikacijo TikTok? Prepovedali jo bodo, če ...

Tik Tok

Profimedia

Predstavniški dom ameriškega kongresa bo v soboto ponovno glasoval o predlogu zakona, ki bi družbeno omrežje TikTok prisilil, da se odpove kitajskemu matičnemu podjetju ByteDance, sicer bi ga v ZDA prepovedali. Kongresnike obeh strank je v četrtek razburilo poročilo, da Kitajska aktivno lobira proti predlogu.

V skladu s predlogom zakona bi morala družba ByteDance v nekaj mesecih prodati TikTok, v nasprotnem primeru pa bi jo izključili iz Applovih in Googlovih trgovin z aplikacijami v ZDA.

Prav tako bi predsednik ZDA dobil pooblastilo, da druge aplikacije označi kot grožnjo nacionalni varnosti, če jih nadzoruje država, ki velja za sovražno.

Družba TikTok je predlog zakona zavrnila, češ da bo škodoval gospodarstvu ZDA in spodkopaval svobodo govora.

Tik Tok

Tik Tok

Profimedia

Predstavnik TikToka je za francosko tiskovno agencijo AFP izjavil, da bi prepoved poteptala pravico do svobode govora 170 milijonov Američanov, prizadela sedem milijonov podjetij in zaprla platformo, ki letno prispeva 24 milijard dolarjev h gospodarstvu ZDA.

Prejšnji mesec je predstavniški dom potrdil podoben predlog zakona, s katerim je želel zajeziti TikTok, vendar se je ukrep ustavil v senatu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol