N. Vo. | 5. 8. 2024, 14:15

6-letnici niso hoteli izdati potnega lista, razlog pa bizaren: ime je dobila po junakinji priljubljene serije

profimedia

Kako bi ravnali, če bi ob naročilu potnega lista za svojega otroka izvedeli, da mu ga urad ne more izdati, saj da je ime zaščiteno s strani ene največjih svetovnih produkcijskih in distribucijskih hiš za film in televizijo?

To se je zgodilo Lucy Holloway iz Anglije, materi 6-letne deklice, ki je doživela pravo nočno moro, ko je izvedela, da je bila prošnja za hčerkin potni list zavrnjena zaradi njenega imena – Khaleesi. Hčerkino ime, ki ga je navdihnila priljubljena serija Igra prestolov, je namreč povzročilo nepričakovane težave z britanskim uradom za izdajo potnih listov.

Vse skupaj se je začelo, ko je mati 6-letne Khaleesi po dolgih mesecih načrtovanja in varčevanja za sanjsko potovanje v Disneyland Pariz oddala prošnjo za hčerkin potni list. Namesto pričakovanega odobritvenega pisma pa je doživela presenečenje v obliki obvestila, da je prošnja zavrnjena. Razlog? Ime Khaleesi naj bi bilo zaščiteno z blagovno znamko Warner Brothers, to pa naj bi preprečevalo izdajo potnega lista brez njihovega dovoljenja.

"Bila sem povsem šokirana. Nisem mogla verjeti, da je kaj takega sploh mogoče," je za BBC povedala Hollowayjeva. "Celotno situacijo sem doživljala kot absurdno. Prvič sem slišala, da je mogoče zaščititi ime na tak način."

Ker je bila zmedena in frustrirana, se je Hollowayeva obrnila na pravno pomoč. Pravnik ji je pojasnil, da je blagovna znamka Igra prestolov res zaščitena, vendar le za določene izdelke in storitve, ne pa za osebna imena. Kljub temu so uradniki vztrajali, da potrebuje dovoljenje Warner Brothers za izdajo potnega lista. "Če je moja hči lahko dobila rojstni list, kako je mogoče, da zdaj nastane težava pri izdaji potnega lista?" se je čudila Lucy, poroča BBC.

Zgodbo je delila z javnostjo, istočasno pa znova kontaktirala urad za izdajo potnih listov, kjer so na koncu le priznali napako in se Lucy opravičili za nevšečnosti. Pojasnili so, da so si uslužbenci napačno razlagali pravila, ki veljajo le za spremembe imen. "Sedaj so mi zagotovili, da bodo potni list izdali brez dodatnih zapletov," je pojasnila Hollowayjeva, ki že potrpežljivo čaka na hčerkin potni list. Odločila se je, da bo potovanje rezervirala šele, ko bodo dokumenti v njenih rokah. Kot še poročajo britanski mediji obenem upa, da bo njena zgodba pomagala tudi drugim, ki bi se lahko znašli v podobnem položaju. "Verjamem, da nisem edina, ki je doživela kaj takega. Morda bo zdaj kdo vedel, kako ravnati, če se znajde v podobni situaciji," je zaključila.

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave