23. 7. 2024, 15:57 | Vir: STA

Kitajska v vzorcih kamenja in zemlje z Lune našla vodo (njeno prisotnost potrdili na ... )

Profimedia

Vzorci kažejo, da se molekule vode lahko ohranijo na s soncem osvetljenih območjih.

Kitajska sonda je v okviru svoje misije na Luni leta 2020 odkrila sledi vode, so danes sporočili kitajski znanstveniki. Vodo na Luni so sicer potrdili že pred leti, tokrat pa so njeno prisotnost potrdili na precej višji geografski višini.

Profimedia

Kitajska sonda Chang'e 5 je na Zemljo leta 2020 prepeljala več vzorcev kamenja in zemlje z Lune. V njih pa so zdaj potrdili prisotnost vode, so zapisali kitajski znanstveniki v znanstveni reviji Nature Astronomy Journal.

Voda v obliki hidratiziranih soli

Obstoj vode na Luni so sicer v preteklosti že potrdil z infrardečim radarjem ameriške vesoljske agencije Nasa leta 2020, prav tako so sledi vode odkrili znanstveniki v nedavnih analizah vzorcev iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Profimedia

Tokratno odkritje pa pomeni, da je voda prisotna tudi na višji geografski širini, kar zagotavlja nove namige o tem, kakšno obliko ima voda na Luninem površju, so zapisali kitajski znanstveniki. Vzorci kažejo, da se "molekule vode lahko ohranijo na s soncem osvetljenih območjih Lune v obliki hidratiziranih soli".

Kitajska z ambicioznimi cilji

Chang'e 5 je bila prva misija po štirih desetletjih, ki je z Lune zbrala vzorce. Ravno prejšnji mesec pa je misijo končala sonda Chang'e 6, ki je kot prva vzorce kamnin nabrala na oddaljeni strani Lune.

Profimedia

Kitajska je v zadnjem desetletju v vesoljski program vložila ogromna sredstva in si zastavila ambiciozne cilje, da bi dohitela tradicionalni vesoljski sili ZDA in Rusijo. Zgradila je vesoljsko postajo in postala tretja država, ki je v orbito poslala astronavte. Kitajska namerava do leta 2030 na Luno poslati tudi misijo s posadko in zgraditi bazo na njenem površju.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija