K. Ž. | 20. 8. 2024, 13:59

To je država, ki je ena izmed najboljših za upokojence

Malta, Valetta

Profimedia

Čeprav spada med najmanjše evropske države, se Malta lahko pohvali z vse večjim številom novih prebivalcev, predvsem upokojencev. Razlog za to pa ne tiči zgolj v čudovitih plažah.

Spletna stran Global Citizen Solutions je objavila seznam najboljših držav za življenje v pokoju. Malta se je uvrstila na tretje mesto, pred njo pa sta Portugalska in Španija.

"Malta se med drugim ponaša z neverjetnim zdravstvenim sistemom, dostopnimi cenami nepremičnin, odličnimi davčnimi olajšavami in spodbudami, politično stabilnostjo, široko paleto možnosti za zabavo, idealnim vremenom skozi vso leto in velikim številom angleško govorečega prebivalstva,“ je zapisano v poročilu.

Profimedia

Malta ima nekaj več kot 530.000 prebivalcev. Zaradi svoje strateške lege v osrednjem Sredozemlju je njena kultura eklektična mešanica, ki odraža vplive Severne Afrike, Evrope in Bližnjega vzhoda skozi stoletja. Malta trenutno velja za eno najvarnejših držav v Evropi, navaja Nova.rs.

Svojim državljanom ponuja univerzalno zdravstveno varstvo, medtem ko državljani tretjih držav potrebujejo zasebno zdravstveno zavarovanje. Letna stopnja slednjega pa je odvisna od dejavnikov, kot sta starost in zdravstveno stanje osebe. Podatki kažejo, da mesečna zdravstvena premija na Malti stane manj kot 90 evrov, cenovno ugodne pa so tudi zdravstvene storitve. Celotni laboratorijski testi na primer stanejo manj kot 27 evrov.

Profimedia

Na Malti so v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami nižji življenjski stroški, povprečni mesečni proračun je namreč med 2340 do 2700 evri. Malta je tudi ena najbolj gosto poseljenih držav na svetu, večina pa živi v stanovanjih. 

Global Citizen Solutions kot najboljša mesta za upokojence navaja Valetto, zaliv St. Paul's Bay in Victorio, glavno mesto otoka Gozo.

Poleg tega lahko tuji državljani dovoljenje za prebivanje v državi pridobijo v manj kot letu dni, če vložijo najmanj 110.000 evrov v nepremičnino. S tem dobijo tudi pravico do brezvizumskega potovanja v vse države EU in schengenskega območja. 

Malti na seznamu sledita Grčija in Turčija.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković