T. R. K. | 3. 6. 2024, 13:10

Iz ujetništva izpustili 24-letnico: njena pričevanja so pretresljiva

X/Yaari97369910

Med vojnimi ujetniki, ki jih je Ukrajina izpustila, je bila tudi 24-letna policistka.

Med vojnimi ujetniki, ki jih je Ukrajina izpustila v okviru 52. izmenjave vojnih ujetnikov, je bila tudi 24-letna policistka Marijana Čečeljuk iz ukrajinskega mesta Mariupol. Marijana je bila v ujetništvu več kot dve leti. Ko se je začela invazija, sta se Marijana in njena mlajša sestra pred ruskim bombardiranjem najprej skrili v jeklarno Azovstal. Po evakuaciji civilistov iz jeklarne pa so sestri ločili. 

Ko so Rusi izvedeli za njen poklic, so Marijano odpeljali v preiskovalni zapor v Donecku. Pozneje je bila zaprta v taborišču v Olenivki, nato pa v zaporih v Taganrogu in Mariupolu, piše Ukrajinska pravda. "Mojo hčerko so poskušali zvabiti na rusko stran z obljubami o visoki plači in ustrahovanjem, a je zavrnila," je januarja 2024 za časopis ZMINA povedala Marijanina mama Natalija Čečeljuk.

Mati je povedala, da so Marijano v ujetništvu mučili na številne načine: stradali so jo, bila je tepena in podvržena tudi drugim oblikam trpinčenja. Zaradi razmer v priporu se je Marijanino zdravstveno stanje poslabšalo - bolezni dihal in vneto grlo so prešli v kronično obliko bronhitisa.

"Marijana je zelo shujšala, njen imunski sistem je oslabel, lasje so ji začeli izpadati, menstruacije so izginile," je Marijanino stanje opisala mama. Hčerka ni prejemala pisem od mame, čeprav ji jih je ves čas pošiljala, Marijana tudi ni vedela prav ničesar o svoji družini, niti tega, kaj se jim je zgodilo, niti kje so, poroča Dnevnik.hr.

Objavili posnetek oseb, ki so jih izpustili iz ruskega ujetništva

Koordinacijski štab za ravnanje z vojnimi ujetniki je nedavno objavil video posnetek oseb, ki so jih izpustili iz ruskega ujetništva. Na posnetku je videti, kako Marijana joka in prvič kliče mamo. "Mami, doma sem! Prišla sem domov, mama! Hvala, da si me čakala," so bile ganljive besede, ki jih je deklica namenila mami. Skupno je bilo v okviru izmenjave v Ukrajino vrnjenih 70 moških in pet žensk. Najmanj tretjina vojnih ujetnikov je bila ranjenih, hudo bolnih ali invalidov.

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave