30. 8. 2024, 15:39 | Vir: STA

Izjemno! Maruša Tereza Šerkezi bronasta na svetovnem prvenstvu gorskem kolesarstvu

Grega Stopar / Facebook KD Rajd

Slovenska gorska kolesarka Maruša Tereza Šerkezi je na svetovnem prvenstvu v Pal Arinsalu v Andori v olimpijskem krosu za mladinke osvojila bronasto kolajno.

Na svojem prvem SP je 17-letna slovenska tekmovalka zaostala le za prvakinjo Viktorio Chladonovo iz Slovaške ter Kanadčanko Rafaelle Carrier (+0:36). Šerkezijeva je za Slovakinjo po štirih krogih na koncu zaostala 1:31 minute.

Mlada tekmovalka kolesarskega društva Rajd je letos v romunskem Chelie Gradisteiju postala dvakratna evropska mladinska prvakinja, potem ko je slavila tako v kratkem kot olimpijskem krosu.

V Andori je na visoki nadmorski višini prvi krog opravila na petem mestu, nato pa stopnjevala ritem predvsem v drugem, ko se je prebila celo na drugo mesto.

Eno pozicijo je nato izgubila, a do konca suvereno zadržala tretje mesto za prvo slovensko kolajno v mlajših kategorijah v olimpijskem krosu po letu 2008. Takrat je svetovna prvakinja med mlajšimi članicami v italijanskem Val di Soleju postala Tanja Žakelj.

"Čutim olajšanje. To leto je bilo res naporno, kar se tiče treningov. Vse je bilo podrejeno SP in ko na koncu prideš v cilj in v roki držiš bronasto kolajno, je prečudovito," je v izjavi za svojo ekipo in Kolesarsko zvezo Slovenije dejala Šerkezi.

"Prišli smo deset dni prej ravno z namenom, da bom optimalno pripravljena, saj je Andora na visoki nadmorski višini. Vsak dan sem postopoma delala intenzivne treninge, zadnji teden pa na progi naštudirala vse linije," je o osredotočenosti na podrobnosti govorila mlada slovenska tekmovalka.

"Vedela sem, da bo start hiter, ampak ne tako zelo hiter. Slabše sem startala, izgubila veliko pozicij, a na drugem klancu sem že bila tretja. Nato smo stopnjevale ritem iz kroga v krog. Skušala sem držati ritem, ki smo ga zastavile na začetku. Na koncu sva se s Kanadčanko odcepile od Američanke in se med sabo borili, a mi je malenkost zmanjkalo moči," je še za konec dejala 17-letna Šerkezijeva.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković