23. 7. 2024, 21:46 | Vir: STA

Župan Dubrovnika z ustaškim pozdravom razburil Hrvate: Odzval se je tudi premier Plenković

Profimedia

Nad besedami svojega strankarskega kolega hrvaški predsednik vlade ni bil navdušen.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek kritiziral župana Dubrovnika in strankarskega kolega Mata Frankovića, ker je govor na nedeljskem slovesnem odprtju spominskega parka blizu kraja Imotski zaključil z ustaškim pozdravom "Za dom spremni". Franković vztraja, da pozdrava ni uporabil v "kontekstu druge svetovne vojne".

Profimedia

Pozdrav, ki so ga koristili pripadniki ustašev

Franković se je v dalmatinskem zaledju udeleževal odprtja spominskega parka za padlega pripadnika hrvaške vojske, ki je bil ubit v bojih v okolici Dubrovnika leta 1992.

Pred zbranimi je župan sicer govoril o pomenu spominjanja in ne sovražnosti, govor pa nato zaključil z nacionalističnim sloganom 19. stoletja Bog in Hrvati in ideološko bistveno bolj zaznamovanim "Za dom spremni".

Za dom spremni je pozdrav, ki so ga koristili pripadniki ustašev v času Neodvisne države Hrvaške (NDH), marionetne države nacistične Nemčije in fašistične Italije, ki je izvajala množične poboje Srbov in pripadnikov drugih manjšin med letoma 1941 in 1945.

Bobo

Po Plenkovićevem mnenju raba pozdrava politično nesprejemljiva

Pozdrav je nato znova zaživel med vojno na Hrvaškem v 90. letih prejšnjega stoletja, ko so ga uporabljali pripadniki paravojaške skupine Hrvaške obrambne sile (HOS).

Franković je v odzivu na kritike opozicije na Facebooku pojasnil, da gre v njegovem primeru za "simbol domovinske vojne", ki da se "ne more na noben način umeščati v kontekst druge svetovne vojne".

Plenković v pogovoru z novinarji v Splitu ni pokazal preveč razumevanja za županova stališča, medijem pa je povedal, da bi bilo dovolj, da bi Franković ostal pri prvem pozdravu - Bog in Hrvati - raba "Za dom spremni" pa da je za vlado in HDZ politično nesprejemljiva.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija