E. Č. | 17. 10. 2024, 08:36

Prečkal mejo, a 'pozabil' prijaviti eno stvar: šok, ko je videl znesek na plačilnem nalogu

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Nikar ne ponovite njegove napake ...

Na meji med Hrvaško in Bosno in Hercegovino v Stari Gradiški so carinski organi preprečili poskus nezakonitega vnosa gotovine v višini 20.000 evrov. Dogodek se je zgodil 15. oktobra, ko državljan Hrvaške, ki je vstopal v Evropsko unijo z osebnim vozilom hrvaških registrskih oznak, ni prijavil vnosa gotovine, kot to zahteva zakonodaja. Zaradi kršitve določil zakona o deviznem poslovanju so mu cariniki izdali prekrškovni nalog.

Zakonodaja jasno določa, da morajo posamezniki ob vstopu v Evropsko unijo prijaviti gotovino, ki presega vrednost 10.000 evrov (ali enakovreden znesek v drugih valutah). "Gotovino v vrednosti 10.000 evrov ali več ste dolžni pisno prijaviti carinskemu organu na kontrolni točki vstopa v EU ali izstopa iz nje. Ob prestopu meje Slovenije z drugimi državami članicami EU pa ste dolžni prijaviti gotovino v vrednosti 10.000 evrov ali več le v primeru, da to od vas zahteva carinski organ ali policija," piše na spletni strani finančne uprave Republike Slovenije.

Profimedia

Namen te ureditve je preprečevanje pranja denarja, financiranja terorizma in drugih nezakonitih dejavnosti. V tem primeru je voznik na vse našteto "pozabil", kar ga je stalo zajetne denarne kazni: plačati mora kar 5100 evrov! Gotovina je bila najprej zasežena, vendar so mu jo po plačilu kazni vrnili, ob čemer je prejel potrdilo o vračilu zaseženega denarja.

Za marsikoga se morda zdi, da prijava gotovine ni potrebna, zlasti če gre za osebne prihranke ali poslovne transakcije, vendar je prav ta zakon ključni varnostni mehanizem. Vsekakor velja previdnost, saj takšne napake ne vodijo le v finančne izgube, ampak lahko zapletejo tudi pravni status potnikov. Ob tem se nikar ne slepite, da je "švercanje" gotovine lahka stvar. Gotovina je lahko hitro zaznana, saj imajo cariniki na sodobnih mejnih prehodih vrsto tehnik in pripomočkov za odkrivanje neprijavljenega denarja ali blaga. To velja tudi za zasebna vozila, pri katerih preverjajo, ali se denar nahaja v skritih predelih ali potovalnih torbah.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil