19. 9. 2024, 13:17 | Vir: STA

Resno opozorilo: Evropa tvega zaostanek v razvoju umetne inteligence

Ponudnik storitev za predvajanje glasbe Spotify

Profimedia

Meta in Spotify opozarjata na tveganje zaostanka Evrope v razvoju umetne inteligence. 

Več podjetij, med njimi tudi ameriški tehnološki velikan Meta in švedski ponudnik storitev za pretočno predvajanje glasbe Spotify, je kritiziralo EU zaradi njenega neenotnega in nedoslednega odločanja glede zasebnosti podatkov in umetne inteligence. Evropa po mnenju predstavnikov podjetij tvega zaostanek v razvoju umetne inteligence.

Podjetja so skupaj z več raziskovalci in gospodarskimi organizacijami podpisala odprto pismo, v katerem poudarjajo, da je Evropa že zdaj manj konkurenčna, obenem pa tvega, da bo v razvoju umetne inteligence še bolj zaostala, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Podpisniki so zato pozvali k "usklajenim, doslednim, hitrim in jasnim odločitvam" regulatorjev glede zasebnosti podatkov, kar bi "omogočilo uporabo evropskih podatkov pri nadgrajevanju umetne inteligence v korist Evropejcev". Podpisniki pisma ob tem nasprotujejo nedavnim odločitvam, povezanim s splošno uredbo EU o varstvu podatkov (GDPR) iz leta 2018.

Ameriški tehnološki velikan Meta

Ameriški tehnološki velikan Meta

Profimedia

Meta, ki ima v lasti Facebook, WhatsApp in Instagram, je pred kratkim zaradi pritiskov regulatorjev opustila načrte za zbiranje podatkov evropskih uporabnikov, ki bi jih uporabila za usposabljanje svojih modelov umetne inteligence. Tiskovni predstavnik Evropske komisije je takrat dejal, da se od vseh podjetij, ki so prisotna v EU, pričakuje, da bodo spoštovala pravila o zasebnosti podatkov.

Meta je zaradi kršenja zasebnosti uporabnikov sicer prejela več kazni, vključno s kaznijo v okviru GDPR v višini več kot milijardo evrov. Poleg pravil o zasebnosti podatkov je Evropa postala tudi prva regija, ki je oblikovala zakonodajo, s katero želi preprečiti zlorabe tehnologije.

Njen zakon o umetni inteligenci je začel veljati v začetku letošnjega leta. Več tehnoloških velikanov, med njimi Meta in Google, zato odlašajo s predstavitvijo svojih storitev na evropskem trgu, češ da želijo jasna pravila, navaja AFP.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković