T. R. | 21. 10. 2024, 13:20

Znanstveniki vklopili vse alarme: velika sprememba v oceanih, ki lahko vodi v obsežno katastrofo

Profimedia

Znanstveniki so odkrili skrb vzbujajoča dejstva. 

Znanstveniki opozarjajo na resne spremembe v oceanih, ki ogrožajo morski ekosistem. Morski psi, ključni prebivalci koralnih grebenov, zapuščajo svoje habitate zaradi segrevanja oceanov, kar postavlja njihovo preživetje pod vprašaj.

Raziskave, izvedene med letoma 2013 in 2020 na arhipelagu Chagos, so pokazale, da so sivi grebenasti morski psi med obdobjem El Niña, ko so se temperature močno dvignile, preživeli bistveno manj časa na grebenih. Kar 16 mesecev po teh spremembah se niso mogli vrniti v svoja običajna okolja.

Odsotnost morskih psov lahko resno ogrozi ravnotežje v občutljivem ekosistemu koralnih grebenov. Raziskave so pokazale, da se morski psi selijo na bolj odporne dele grebenov, kar nakazuje, da bi njihova zaščita lahko pomagala pri njihovem preživetju.

Povečanje temperature vode jih prisili, da iščejo hladnejše obalne vode, kar dodatno ogroža njihov obstoj. Žal grebenskih morskih psov že primanjkuje na skoraj 20 % koralnih grebenih po svetu, kar je alarmantno in zahteva takojšnje ukrepanje za ohranitev teh ključnih prebivalcev oceanov.

morski pes
Profimedia

Morski psi so ogroženi zaradi segrevanja oceanov

Morski psi so preživeli več časa na manjšem, zdravem delu koralnih grebenov. Raziskovalci menijo, da bi okrepljena zaščita teh območij lahko pomagala morskim psom, da ostanejo na svojih običajnih habitatih, poroča Blic. 

Ker so morski psi hladnokrvni, je njihova telesna temperatura odvisna od temperature vode. Ob visokih temperaturah se morajo preseliti, kar je skrb vzbujajoče, saj se odločajo za selitev v obalne in globlje hladnejše vode. Na nekaterih grebenih so nekatere vrste popolnoma izginile, kar je alarmantno, saj grebenskih morskih psov že skoraj ni na 20 % koralnih grebenov po svetu. Dr. David Jacoby opozarja, da lahko ta nova spoznanja še poslabšajo že tako kritično situacijo.

Tropski koralni grebeni so izjemno biološko raznoliki ekosistemi, ki gostijo četrtino vseh morskih rib. Kljub temu so ti grebeni hudo poškodovani zaradi segrevanja oceanov, prekomernega ribolova in onesnaženja. Če globalno segrevanje doseže 2 stopinji Celzija, bi lahko izgubili veliko biotske raznovrstnosti, pri čemer bi tudi ob izpolnjenih zavezah iz Pariškega sporazuma koralni grebeni utrpeli pomembne spremembe. Vsaj 500 milijonov ljudi se za hrano in preživetje zanaša na te koralne grebene.

morski pes
Profimedia

Preživetje morskih psov je zaradi podnebnih sprememb vprašljivo 

Sivi morski psi, vključeni v to raziskavo, večino svojega časa preživijo na koralnih grebenih, kjer se družijo in skrivajo pred večjimi morskimi psi v odprtem morju. Njihovo prehranjevanje poteka predvsem ponoči in zunaj grebenov, pri čemer njihovi iztrebki zagotavljajo hranila za druge prebivalce grebena.

Raziskava, objavljena v reviji Communications Biology, je sledila 120 morskim psom z oznakami, kar je omogočilo zbiranje več kot 700.000 podatkov. Ti podatki so bili združeni s satelitskimi posnetki, ki so zabeležili devet različnih okoljskih meritev, pri čemer sta bila temperatura morske površine ter vzorci vetra in tokov najpomembnejša.

Michael Williams, znanstveni sodelavec na Inštitutu za zoologijo v Londonu in glavni avtor študije, je opozoril, da so verjetno visoke temperature takoj pregnale morske pse, vendar toplotni učinek na grebene še naprej odvrne te živali. Potrebne so dodatne raziskave za potrditev teh ugotovitev.

Dr. Ana Sturok, višja predavateljica na Univerzi v Essexu, ki ni bila del raziskovalne skupine, je izrazila zaskrbljenost zaradi opazovanega trenda. Morski psi igrajo ključno vlogo pri ohranjanju ravnovesja grebenskih ekosistemov, saj se hranijo z rastlinojedimi in manjšimi plenilskimi ribami, ki prispevajo k zdravju koral. Skrb vzbujajoče je, da morski psi zapuščajo grebene v najbolj ranljivem obdobju.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil