K. Ž. | 19. 9. 2024, 09:40

Pretrgani kabli za internet in elektriko, ljudje na robu živčnega zloma, krivci pa so povsem nepričakovani

Profimedia

Nemško ministrstvo za okolje pravi, da je v stiku z znanstveniki in drugimi državami, da bi pridobilo informacije o nadlogi.

Invazija mravelj Tapinoma Magnum se še naprej širi po Nemčiji, saj ta spodkopavajo igrišča in uničujejo električne ter internetne kable, navaja nemški Bild.

Mravlje so prišle iz Sredozemlja in prek Švice napadle Lörrach. Nato so se prek Kehla odpravile v Karlsruhe, v Schwarzwaldu pa so za kratek čas "ugasnile" internet. Nekaj časa tudi ni bilo elektrike, zdaj pa s svojim uničenjem nadaljujejo proti Stuttgartu.

Znanstvenik Manfred Verhaagh iz Državnega prirodoslovnega muzeja Karlsruhe je potrdil, da so mravlje prvič opazili v Kampfelbachu. Obmejno mesto Kehl sicer velja za žarišče te nadloge, kjer so mravlje prodrle v hiše in poškodovale vrtove. Eno igrišče so morali tudi zapreti, saj je mesto sporočilo, da ogromne kolonije mravelj erozirajo zemljo.

V Kehlu so v dveh delih mesta odkrili "superkolinije z milijoni živali". Vrsto Tapinoma Magnum, ki prihaja iz Sredozemlja, že več let opažajo na različnih lokacijah na jugozahodu države. Ministrstvo za okolje trdi, da je v stiku z znanstveniki in drugimi državami, da bi pridobili informacije o izvoru nadloge, njenih posledicah in metodah nadzora. O enaki težavi sicer poročajo tudi v Švici.

"Na podlagi trenutnih informacij se je izjemno težko oziroma praktično nemogoče učinkovito boriti proti velikim kolonijam, kot so tiste v Kehlu," je povedala tiskovna predstavnica ministrstva. Strokovnjake skrbi tudi stres, ki ga mravlje povzročajo občanov. "Psihološkega stresa množičnega napada mravelj ne smemo podcenjevati," je dejal biolog Bernhard Seifert iz Naravoslovnega muzeja Senckenberg.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković