Uredništvo | 25. 7. 2024, 16:16

Zgradil najtanjšo stavbo na svetu, da bi svojemu bratu zastiral pogled na morje

Profimedia

Za vse je kriva nepravična razdelitev zemljišča, ki sta ga sorojenca podedovala od očeta.

Bejrutu v Libanonu stoji najtanjša stavba na svetu. Zgodba o njenem nastanku je precej nenavadna, saj jo je leta 1954 iz maščevanja postavil eden od dveh bratov, ki je bil po dedovanju nezadovljen s svojim deležem zemljišča - njegov sorojenec je namreč dobil neprimerljivo boljšega.

Profimedia

V najožjem delu široka le 60 centimetrov

Nenavadna stavba, ki je sicer visoka 14 metrov, je bila zgrajena z namenom, da zastira pogled na Sredozemsko morje in s tem zmanjšuje vrednost zemljišča drugega brata.  

Stavba, za katero mnogi verjamejo, da je najtanjša na svetu, stoji v bližini starega svetilnika v Manari, v najožjem delu pa je široka le 60 centimetrov, v najširšem pa 3,9 metra

Profimedia

V vsakem nadtropju po dve stanovanji

Povod za spor med bratoma je zemljišče, ki sta ga podedovala po očetu. En je namreč dobil delež, ki je imel čudne dimenzije in je bil zaradi tega neprimeren za normalno gradnjo, medtem ko je bil del zemljišča, ki ga je podedoval drugi brat privlačen in je imel pogled na Sredozemsko morje.

Čeprav je stavba videti kot stena s teraso, naj bi imela v vsakem nadstropju po dve stanovanji. V enem od stanovanj je bila dolga leta javna hiša, v drugih pa so bili nastanjeni begunci, poroča Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija