E. Č. | 14. 7. 2024, 00:41

Donalda Trumpa ustrelili na predsedniškem zborovanju! Znane prve podrobnosti (VIDEO)

Profimedia

Kaos v Združenih državah Amerike! Na predsedniškem zborovanju Donalda Trumpa so odjeknili streli.

Iz Pensilvanije prihajajo dramatični posnetki trenutka, ko naj bi bil ustreljen Donald Trump! Razvpiti nekdanji prvi mož Združenih držav Amerike se je v kraju Butler udeležil predsedniškega zborovanja pred bližajočimi se volitvami, ko so med njegovim govorom nenadoma odjeknili streli.

Donald Trump se je sredi govora nenadoma prijel za uho, nakar so se vanj zapodili njegovo varnostniki in ga spravili na tla. Kasneje se je republikanski kandidat Donald Trump dvignil nazaj na noge in z okrvavljenim obrazom ter dvignjeno roko in stisnjeno pestjo pozdravil svoje oboževalce, ki so v paniki bežali sem in tja, levo in desno. Po prvih podatkih medijev v ZDA je bilo izstreljenih približno 8 do 10 strelov.

"Nagnusno dejanje"

"Molim za predsednika Trumpa in vse na shodu v Pensilvaniji. Naj Bog bedi nad vsemi," je na omrežju X objavil senator Tim Scott. Kot si sporočili iz Trumpovega urada, so 78-letnika po dogodku odpeljali v bolnišnico, hkrati pa so potrdili, da je z njim "vse v redu". "Predsednik Trump se zahvaljuje organom pregona in vsem tistim, ki so posredovali kot prvi, za njihovo hitro ukrepanje med tem nagnusnim dejanjem. Z njim je vse v redu, je na pregledu v lokalni zdravstveni ustanovi," je pojasnil Trumpov tiskovni predstavnik Steven Cheung.

O tem, kdo bi lahko bil strelec in ali je na dogodku prišlo do kakšnih aretacij, še ni znano. Nekaj trenutkov pred tem, ko so odjeknili streli, je Trump s pomočjo grafike govoril o nezakonitem priseljevanju v ZDA.

Vodja demokratov v predstavniškem domu Hakeem Jeffries se je prav tako odzval na omrežju X: "Moje misli in molitve so z nekdanjim predsednikom Trumpom. Hvaležen sem za odločen odziv organov pregona. Amerika je demokratična država. Politično nasilje kakršne koli vrste ni nikoli sprejemljivo." Senator iz Severne Dakote Doug Burgum je ob tem izrazil zanimivo misel: "Vsi vemo, da je predsednik Trump močnejši od svojih sovražnikov. Danes je to pokazal!"

Trenutno poteka preiskava

"Na Trumpovem shodu v Pensilvaniji se je 13. julija zvečer zgodil incident. Tajna služba je izvedla zaščitne ukrepe in nekdanji predsednik je na varnem. Trenutno poteka aktivna preiskava tajne službe in nadaljnje informacije bodo objavljene, ko bodo na voljo," je medtem sporočil Anthony Guglielmi, vodja komunikacij ameriške tajne službe.

Profimedia

🎙 Prvi odzivi po strelskem napadu na Donalda Trumpa

    • Madžarski premier Viktor Orban: "Moje misli in molitve so v teh temnih urah s predsednikom Donaldom Trumpom."
    • Izraelski premier Benjamin Netanjahu: "S Saro sva bila šokirana zaradi očitnega napada na predsednika Trumpa. Moliva za njegovo varnost in čimprejšnje okrevanje."
    • Predsednik Hondurasa Xiomara Castro de Zelaya: "Nasilje povzroča še več nasilja. Žal mi je za dogajanje v volilnem procesu v Združenih državah Amerike. Solidarnost z Donaldom Trumpom."

Po dramatičnem dogodku je izjavo podal tudi vodja senatne večine Chuck Schumer: "Zgrožen sem nad tem, kar se je zgodilo na Trumpovem shodu v Pensilvaniji, in olajšan, da je nekdanji predsednik Trump na varnem. V naši državi ni prostora za politično nasilje." Politična zgodovina ZDA je ne glede na vse prežeta s krvjo in atentati na predsednike. Kar štirje so izgubili življenje v atentatih: Abraham Lincoln (1865), James A. Garfield (1881), William McKinley (1901) in John F. Kennedy (1963).

Več sledi.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec