P.M. | 28. 1. 2023, 13:38

Nekoč znanstvena fantastika, zdaj resničnost: na krožnike prihaja v laboratoriju vzgojeno meso

Profimedia

V nekaterih restavracijah v ZDA bi tega lahko postregli že letos.

Potem ko je ameriško podjetje Upside Foods novembra lani prejelo zeleno luč Ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) za nadaljnjo pridelavo piščanca, vzgojenega v laboratoriju, je vodstvo optimistično, da bi se to lahko na jedilnikih znašlo že v nekaj mesecih. Za promocijo tovrstnega "mesa" so zdaj celo najeli slavne kuharje, kot sta Argentinec Francis Mallmann in Španec Jose Andres, ki bi ga lahko sčasoma za goste pripravljala tudi v svojih prestižnih restavracijah.

Podjetje je meso izdelalo v jeklenih posodah z uporabo celic, pridobljenih iz živih živali. Dovoljenje, da se ga lahko uporabi za prehrano ljudi, so dobili po štirih letih tesnega sodelovanja s FDA. Kalifornijsko podjetje za pridelavo mesa GOOD Meat (Dobro meso, op.a.) je medtem že vložilo vlogo za odobritev umetno pridelanega mesa še dveh podjetij, nizozemskega Mosa Meat in izraelskega Believer Meats, ki se trenutno pogajata z agencijo.

A preden bo svoje izdelke lahko prodajalo širši javnosti, bo moralo podjetje premagati še nekatere ovire. Med drugim morajo pridobiti odobritev prostorov, v katerih bodo izdelek proizvajali in si zagotoviti več finančnih sredstev za povečanje proizvodnje. Na tej poti morajo premagati tudi odpor nekaterih potrošnikov, da sploh poskusijo umetno pridelano meso, za katerega pravijo, da je popolnoma enakega okusa, kot živalsko meso.

Profimedia

Med glavnimi cilji take proizvodnje pa je prihranek pri emisijah ogljika in vodi. Znanstveniki pravijo, da bi se lahko pritiski na planet s takšnimi živili izrazito zmanjšali, zato predvidevajo, da bo takih izdelkov na trgu v prihodnosti še več. 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk