26. 9. 2024, 12:40 | Vir: STA

Kje zdaj poceni nakupovati? Zaostril se bo nadzor nad kitajskimi spletnimi trgovci Shein in Temu

Profimedia

Evropska komisija je že napovedala strožje regulacije, ki bodo namenjene izboljšanju varnosti izdelkov na trgu ter zagotavljanju višje kakovosti izdelkov za evropske kupce.

Nemčija se skupaj z drugimi državami EU, vključno z Avstrijo, zavzema za večji nadzor nad kitajskimi spletnimi trgovci, kot sta Temu in Shein. "Ne moremo več sprejeti, da vsak dan prispe na sto tisoče paketov z izdelki, ki ne ustrezajo evropskim standardom," je danes v Bruslju dejal državni sekretar na nemškem gospodarskem ministrstvu Sven Giegold.

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, nemška vlada skupaj z Avstrijo, Poljsko, Dansko, Nizozemsko in Francijo poziva Evropsko komisijo, naj bo dosledna pri nalaganju kaznim kitajskim spletnim trgovcem, če ti ne upoštevajo veljavnih evropskih pravil. K dodatnim ukrepom za vzpostavitev poštene konkurence med evropskimi in kitajskimi spletnimi trgovci oz. tržnicami pozivata tudi avstrijsko trgovinsko združenje in gospodarska zbornica.

Profimedia

Nemške zvezne dežele med drugim predlagajo odkrivanje in kaznovanje kršitev s celovitim zbiranjem podatkov in tesnejšim sodelovanjem med pristojnimi organi. Kot še poroča APA, sta kitajski spletni tržnici Shein in Temu v Nemčiji in Avstriji zelo priljubljeni, kar je predvsem posledica nizkih cen izdelkov. Po podatkih kölnskega raziskovalnega inštituta IFH na omenjenih tržnicah kupuje 43 odstotkov potrošnikov v Nemčiji. Predstavniki potrošniških organizacij in vladajoče politike so na drugi strani kritični do kakovosti izdelkov na spletnih tržnicah, pomanjkanja nadzora in nelojalne konkurence.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil