STA , T. R. K. | 9. 6. 2024, 20:48 | Vir: STA

Kakšni so izidi vzporednih evropskih volitev po drugih državah?

Profimedia

Takšni so rezultati evropskih volitev po drugih državah.

Določene države so po zaprtju volišč že objavile rezultate vzporednih volitev. Takšni so rezultati volitev v Nemčiji, na Finskem, v Romuniji, v Bolgariji in v Franciji. 

V Nemčiji zmagali CDU

Na današnjih evropskih volitvah v Nemčiji so glede na izide vzporednih volitev, objavljene po zaprtju volišč, zmagali opozicijski krščanski demokrati (CDU) s 23,5 odstotka glasov, na drugem mestu je skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) s 16,5-odstotno podporo, na tretjem pa socialdemokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza s 14 odstotki.

CDU ima skupaj s sestrsko CSU, ki je glede na vzporedne volitve dobila šest odstotkov glasov, skupaj 29,5 odstotka glasov. Vodilna kandidatka Evropske ljudske stranke (EPP) in unije Ursula von der Leyen je zadovoljna z rezultati. "Znova smo najmočnejša sila," je povedala predsednica Evropske komisije. Prepričana je, da so volivci kaznovali skrajneže tako na levi kot desni, poroča bruseljski portal Politico.

SPD velja za poraženko volitev, saj je doživela najslabši rezultat v svoji zgodovini. V primerjavi s parlamentarnimi volitvami leta 2021 je izgubila več kot deset odstotnih točk podpore. V primerjavi z zadnjimi evropskimi volitvami pa naj bi imela tokrat dva poslanca manj.

"To je za nas zelo grenak rezultat," je za javno radiotelevizijo ARD dejal generalni sekretar SPD Kevin Kühnert. Dodal je, da bo morala stranka preučiti, kaj je šlo narobe. Če bodo rezultati potrjeni, bo to pomenilo dodaten pritisk na Scholzevo koalicijo pred regionalnimi volitvami v več vzhodnih nemških deželah, kjer naj bi glede na ankete slavila AfD.

AfD pa je tokrat zabeležila visoko podporo kljub škandalom, ki so stranko pretresali v zadnjem času. Sovodja Tino Chrupalla je rezultate označil za zgodovinske, ob tem pa je prepričan, da se bodo tekom noči še izboljšali. Njegova kolegica na čelu stranke Alice Weidel pa je ocenila, da so se ljudje naveličali evropske birokracije.

Na četrtem mestu so Zeleni, ki so v vladni koaliciji s socialdemokrati in liberalci, z 12 odstotki glasov. Liberalci (FDP) so dobili pet odstotkov glasov, kažejo vzporedne volitve. Trenutna nemška koalicija je leto pred zveznimi parlamentarnimi volitvami prejela manj kot tretjino glasov.

Levo populistično zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW), ki je bilo ustanovljeno januarja, je na prvih volitvah doseglo 5,5 odstotka glasov, s čimer je gibanje prehitelo Levico, katere vidnejša figura je bila Wagenknecht več let. Levica je glede na projekcije prejela 2,8 odstotka glasov, kar je skoraj enkrat manj kot na zadnjih evropskih volitvah.

Glede na trenutne ocene rezultatov volitev za Nemčijo četrtina izvoljenih poslancev še ne pripada nobeni od obstoječih političnih skupin v Evropskem parlamentu, je razvidno iz spletne strani Evropskega parlamenta.

Nemčija, članica EU z največjim številom prebivalcev, ima v Evropskem parlamentu 96 od skupno 720 sedežev. Volilno pravico ima 60,9 milijona Nemcev, med njimi prvič letos tudi vsi, ki so dopolnili 16 let.

Na Finskem na evropskih volitvah največja podpora vladajoči NCP

Na Finskem je glede na 60 odstotkov preštetih glasov zmagovalka evropskih volitev vladajoča konservativna Stranka nacionalne koalicije (NCP) premierja Petterija Orpa, ki naj bi dobila štiri od 15 sedežev v Evropskem parlamentu. Za presenečenje večera pa velja Levo zavezništvo, ki se mu obetajo trije mandati, dva več kot doslej.

Vladajoča NPC naj bi osvojila 25,3 odstotka glasov. Na drugem mestu je Levo zavezništvo z 18,3 odstotka, predsednica stranke Li Andersson pa naj bi zbrala trikrat več glasov kot druga najbolj priljubljena kandidatka Henna Virkkunen iz NPC, poroča finska radiotelevizija Yle.

Na tretjem mestu so socialdemokrati (SDP) s 15,6 odstotki podpore oz. dvema mandatoma. Po dva evroposlanca naj bi imeli še Stranka centra in Zeleni.

Skrajno desni Finci so medtem utrpeli izgubo in bodo imeli namesto sedanjih dveh predvidoma le enega evropskega poslanca. Še enega evropskega poslanca si je zagotovila Švedska ljudska stranka (SPP). Na Finskem so na tokratnih volitvah izbirali 15 evropskih poslancev, kar je eden več, kot so jih imeli v zadnjem mandatu.

Po vzporednih izidih v Romuniji slavila vladajoča koalicija

Na današnjih evropskih volitvah v Romuniji je glede na izide vzporednih volitev z okoli 53 odstotki glasov slavila vladajoča koalicija, ki jo tvorita levosredinska Socialdemokratka stranka (PSD) in desnosredinska Nacionalna liberalna stranka (PNL). Drugo mesto je osvojilo nacionalistično Zavezništvo za enotnost Romunov (AUR) s 16 odstotki.

Tina Kosec / Bobo

Na parlamentarnih in evropskih volitvah v Bolgariji zmagali konservativci

V Bolgariji je danes tako na predčasnih parlamentarnih kot na evropskih volitvah največ glasov dobila konservativna stranka Gerb nekdanjega premiera Bojka Borisova, kaže javnomnenjska raziskava agencije Gallup, objavljena po zaprtju volišč.

V Franciji velik poraz za Macrona

Na evropskih volitvah v Franciji je prepričljivo zmagal skrajno desni Nacionalni zbor, ki se mu glede na volilne napovedi javnomnenjskih inštitutov obeta več kot 30 odstotkov glasov. Stranka naj bi osvojila še enkrat tolikšno podporo kot zavezništvo na čelu s stranko Preporod predsednika Emmanuela Macrona, ki bo še danes nagovoril Francoze.

Nacionalnemu zboru pod vodstvom Jordana Bardelle, ki je bil tudi vodilni kandidat stranke, inštituta Ifop in Ipsos napovedujta med 31,5 in 32,4 odstotka glasov.

Macronovo proevropsko zavezništvo strank na čelu z njegovim Preporodom in vodilno kandidatko Valerie Hayer je zasedlo drugo mesto s 15,2 odstotka, socialisti pa tretje - volivci naj bi jim namenili okrog 14 odstotkov glasov podpore.

Gre za poraz za predsednika države, ki ga je sicer Nacionalni zbor premagal že na evropskih volitvah leta 2019, a so tokrat prednost še okrepili in prejeli skoraj še enkrat toliko glasov kot Macronov sredinski tabor.

Macron bo sicer še danes nagovoril Francoze, Bardella pa ga je v prvem odzivu pozval, naj razpiše predčasne parlamentarne volitve.

Novo na Metroplay: "Potopljena sem v globoko modrino" | Živa Ploj Peršuh