T. R. K. | 18. 6. 2024, 11:30

Tragična nesreča: v brodolomu dveh ladij umrlo najmanj 17 ljudi, 60 jih še pogrešajo, med njimi so tudi otroci

Fotografija je simbolična.

Profimedia

V brodolomu dveh ladij je umrlo najmanj 17 ljudi. 

Po brodolomu dveh ladij ob obali južne Italije je umrlo najmanj 17 ljudi, okoli 60 pa jih še pogrešajo, med njimi je veliko otrok. Obe nesreči sta se zgodili v ponedeljek. Reševalna ladja, ki jo vodi nemška dobrodelna organizacija RESQSHIP, je s potapljajočega se plovila na prvi ladji rešila 51 ljudi, za katere se domneva, da so migranti. Sporočili so, da sta bili dve osebi nezavestni. Na poplavljenem krovu ladje v bližini italijanskega otoka Lampedusa so sicer našli še deset trupel, dodaja organizacija. 

"V mislih smo z njihovimi družinami. Smo jezni in žalostni," je zapisala organizacija RESQSHIP na družbenem omrežju X. Osebe na krovu so prihajale iz Sirije, Egipta, Pakistana in Bangladeša, sta v skupni izjavi sporočila Organizacija za migracije in Unicef. Preživeli so bili predani italijanski obalni straži in bili odpeljani na obalo, so še dodali. 

V drugi nesreči naj bi umrlo več družin

Druga ladijska nesreča se je zgodila 125 milj oziroma približno 200 kilometrov vzhodno od italijanske regije Kalabrija, potem ko je ladja, ki je osem dni prej odplula iz Turčije, zagorela in se prevrnila, so sporočile agencije ZN. Italijanska obalna straža je sporočila, da so izkrcali 12 migrantov, vključno z nosečnico in dvema otrokoma. Ženska med njimi, ki naj bi padla v vodo, je umrla takoj po pristanku. Italijanska obalna straža je pozneje pri Kalabriji našla šest trupel, je poročal Sky News. Vittorio Zito, župan mesta Roccella, je povedal, da so preostali v resnem stanju.

Preživeli so poročali, da pogrešajo 66 ljudi, med njimi 26 otrok, ob tem pa poudarili, da so nekateri med njimi zelo mladi, je za Sky News v Roccelli povedala dobrodelna organizacija Zdravniki brez meja (MSF). Shakilla Mohammadi, uslužbenka MSF, je dodala: "Domnevno je mrtvih več družin iz Afganistana."

"V ladjo naj bi že tri ali štiri dni pred usodno nesrečo vdirala voda, ljudje na krovu pa niso imeli rešilnih jopičev," so še povedali Zdravniki brez meja. Čeprav so mimo priplula plovila, pa se nobeno ni ustavilo, je povedal preživeli.  Migranti, ki so doživeli brodolom pri Kalabriji, so prihajali iz Irana, Iraka in Sirije, so dodale agencije.

Novo na Metroplay: Zmagovalec MasterChefa Luka Pangos iskreno o ozadju kuharskega tekmovanja