K. Ž. | 21. 10. 2024, 12:30

"Prispela je“: Evropo dosegla močna nevihta, prebivalci v strahu (VIDEO)

Profimedia

Iz Velike Britanije prihajajo grozljivi posnetki nevihte Ashley. Slednja je povzročila poplave, požare in veliko gmotno škodo.

Tako kot Italija se tudi Velika Britanija sooča s silovitim neurjem. Kot so že napovedali vremenoslovci, je v nedeljo v severozahodno Evropo "prispela" nevihta Ashley, ki bo najmočneje prizadela Irsko, Wales in Škotsko. V nadaljevanju se bo ciklon pomaknil najprej proti zahodu in severu Irske ter bo tako prizadel celotno Irsko in Veliko Britanijo.

V središču Corka je močno neurje podrlo električne kable, ki so zadeli drevo in povzročili požar.

Vremenske karte kažejo osupljivo hitrost nevihte Ashley. Ta s seboj prinaša močne nalive in vetrove, ki dosegajo tudi 130 kilometrov na uro. Za nekatera območja je meteorološki urad izdal opozorilo, saj so lahko življenja prebivalcev ogrožena, navaja B92. Izdali so tudi na stotine opozoril pred poplavami, nekatere ceste pa so preventivno zaprte.

Oblasti pričakujejo tudi visoko gmotno škodo na objektih, izpade električne energije in škodo zaradi močnega vetra. Že v nedeljo zvečer je brez elektrike ostalo več 10.000 gospodinjstev. Zaradi slabih vremenskih razmer so odpovedali tudi več deset poletov, med drugim tudi na letališčih v Dublinu in Belfastu.

Razmere naj bi se umirile v ponedeljek.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil