P.M. | 9. 9. 2022, 19:50

Kaj je v svojem prvem nagovoru Britancem sporočil Karel III.?

Profimedia

V težko pričakovanem nastopu je novi kralj razčistil tudi nekatere nejasnosti glede družinskih nazivov ...

Novi britanski kralj Karel III. se je v prvem javnem govoru poklonil umrli materi kraljici Elizabeti II. Zahvalil se ji je za "vso ljubezen, pozornost in vzor", ljudem pa obljubil, da jim bo, tako kot ona, "služil vse svoje življenje".

"Pokazal je svojo človeško plat"

Komentatorji na televizijskih postajah BBC in CNN so se strinjali, da se je novi britanski kralj z zelo iskrenim in toplim nagovorom približal ljudstvu v časih, polnih izzivov, ki čakajo Združeno kraljestvo. V precej kratkem nagovoru je Karel III. poudaril, da bo tudi sam, tako kot je njegova mama, kraljica Elizabeta II., povezoval Britance.

"Drugače ne preveč čustvena oseba je v svojem nagovoru ljudstvu pokazala veliko mero čustev in nam segla globoko v srca," je bilo slišati v odzivih na nagovor novega kralja.

O kraljici je med drugim še dejal: "Vse življenje je bila navdih in zgled zame in vso mojo družino in do nje imamo najbolj srčen dolg, kar ga lahko ima katerakoli družina do svoje matere, za njeno ljubezen, naklonjenost, vodenje, razumevanje in zgled."

William in Catherine sta postala princ in princesa

Izpostavil je tudi vse najožje člane svoje družine in sinu Williamu podelil naziv valižanskega princa, ki pripada prestolonasledniku. Izrazil pa je tudi svojo ljubezen in globoka čustva do mlajšega sina Harryja in njegove žene Meghan.

Starejšemu Williamu je podelil tudi naziv valižanskega princa, ki ga je doslej kot prestolnaslednik nosil sam.

Ob tem je posebej izpostavil svojo soprogo Camillo, na katere pomoč računa, ter tudi oba sinova.