I. D. | 8. 6. 2022, 20:40

Obeta se prava nebesna poslastica. Kaj boste videli, če boste v junijskih nočeh pogledali navzgor?

NASA/CXC/Columbia Univ./C. Hailey at al.

Res bo treba zgodaj vstati, a kaj takega se ni zgodilo vse od decembra 2004. Naslednja priložnost se bo ponudila šele leta 2040.

Junij je letos za zvezdoglede zelo poseben mesec. Na nebu se bo na videz poravnalo pet planetov, ki jih boste zgodaj zjutraj lahko gledali kar ves mesec. In kaj je najbolje?

Za opazovanje ne boste potrebovali teleskopa, še daljnogleda ne, saj bo predstava vidna že s prostim očesom.

NASA/Bill Cooke

Že aprila so skupaj stopili Venera, Mars, Jupiter in Saturn, v začetku meseca je bilo celo videti, kot da se bosta Jupiter in Venera zaletela. Takšna konjunkcija je optična prevara, ko je z Zemlje videti, da sta dva planeta povsem skupaj, čeprav sta v resnici milijone kilometrov narazen. "Ujel sem jih ob petih zjutraj," so se aprila vrstili zapisi na Twitterju.

Zdaj se je prej omenjenim pridružil še Merkur in nastala je poravnava petih planetov, kar je resnično redko. Zadnjič se je to zgodilo leta 2004.

Kako opazovati peterico planetov

Pravzaprav je vse, kar morate storiti, da vstanete še pred zoro. Najprej poiščite Merkur na vzhodu, pri čemer si začetniki lahko pomagajo s katero od številnih aplikacij za opazovanje nočnega neba. Merkurju nato proti jugu v vrsti, in po vrsti, sledijo Venera, Mars, Jupiter in Saturn.

NASA/JPL-Caltech

Pri atrakcijah na nebu pogosto držimo pesti, da jih ravno na tisti dan ne bi zakrili oblaki, a tudi ta skrb je tokrat odveč. Če nas ujame slabo vreme, enostavno počakajmo še kakšen dan, opazujemo lahko namreč vse do konca meseca.

Junijski bonus

Še posebej izjemno bo jutro v petek, 24. junija, ko se bo peterici planetov pridružila še Luna, ki se bo zvrstila med Venero in Mars. Šest teles v vrsto boste lahko opazovali le kakšno uro, preden jih presvetli Sonce.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Daniel Berson (@bersonphotos)

Luna bo tudi sicer v kratkem postregla s posebno izdajo, 14. junija se obeta tako imenovana super Luna. Super Luna je polna Luna v bližini perigeja oziroma točke v svoji krožnici, ko je najbližje Zemlji.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu