17. 5. 2022, 19:50 | Vir: STA

Odločili so se, da lahko otroke cepijo s poživitvenim odmerkom proti covid-19

Profimedia

Proizvajalec je prejel dovoljenje, da lahko svoja cepiva uporablja za otroke, stare od pet do enajst let. Kaj o tem menite vi?

Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v ZDA odobrila uporabo poživitvenega odmerka cepiva podjetja Pfizer proti covidu-19 za otroke, stare od pet do 11 let.

Uporabi se lahko šele pet mesecev po drugem prejetem odmerku Pfizerja ali Moderne oziroma prvem prejetem odmerku cepiva podjetja Johnson & Johnson.

Pfizer je za avtorizacijo zaprosil aprila po ugotovitvi, da poživitveni odmerek pri omenjeni starostni kategoriji poveča število protiteles za različico omikron za 36-krat.

Kaj o tem pišejo študije? 

Študije so pokazale, da učinkovitost dveh odmerkov cepiva Pfizer pri starih od pet do 12 let pri različici omikron ni dovolj velika.

V času, ko je bil omikron prevladujoča različica, je učinkovitost cepiva pred okužbo padla z 68 na 12 odstotkov, je ugotovila raziskava države New York in Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).

Dva odmerka sicer še vedno zagotavljata zadostno obrambo pred resnimi obolenji.

V ZDA se je po podatkih univerze Johns Hopkins doslej s covidom-19 okužilo 82,6 milijona ljudi, umrlo pa jih je 999.852. Nekatera druga štetja so že presegla milijon smrtnih žrtev, kar je posebej obeležil tudi predsednik ZDA Joe Biden. Cepljenih je 67 odstotkov prebivalcev ZDA, trenutno pa jih na dan povprečno umre manj kot 300.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ