K. Ž. | 2. 9. 2024, 20:15

Konec znanega turističnega podjetja: delo izgubilo 700 zaposlenih, 350.000 strank se boji za svoj denar

Profimedia

Tri mesece po vložitvi predloga za stečaj je nastopil konec. Tretji največji evropski organizator potovanj nima več izhoda in bo likvidiran, to pa bo še posebej težko za zaposlene in upnike.

Po poročanju nemške tiskovne agencije (DPA) ima insolventna turistična skupina FTI milijarde evrov dolgov in je zdaj v likvidaciji. Okrožno sodišče v Münchnu je namreč odprlo stečajni postopek za dve glavni podjetji FTI Touristik in BigXtra Touristik.

Stečajni upravitelj Axel Bierbach je tako napovedal, da bo približno 700 zaposlenih izgubilo svoje delo. Večina od ocenjenih 350.000 upnikov je paketnih potnikov, ki bi moralo svoja predplačila dobiti nazaj od Nemškega sklada za potovalno zavarovanje (DRSF).

Bierbach pa poudarja, da je položaj drugačen za približno 2.500 hotelov, potovalnih agencij, letalskih prevoznikov, bank in za državni sklad za gospodarsko stabilizacijo (WSF). Slednji namreč pripada zvezni vladi in je podjetju FTI med pandemijo posodil okoli 600 milijonov evrov. Koliko denarja bo vrnjenega, ni jasno.

Profimedia

FTI je junija razglasil stečaj, potem ko so kupci in potovalni agenti postajali vse bolj previdni pri rezervacijah, pogodbeni partnerji pa so vztrajali pri predplačilih, zaradi česar je podjetju posledično zmanjkalo denarja. Ker podjetje ni imelo denarja niti za obvezne varnostne certifikate DRSF, niso mogli več prodajati potovanj.

Približno 60.000 turistov, ki so potovali s FTI, se je domov vrnilo brez večjih težav, vsi novi odhodi pa so bili ustavljeni. Od 11.000 zaposlenih v FTI po vsem svetu, jih je 7.500 še vedno zaposlenih v lokalnih hotelih, poroča Fenix Magazin.

Po besedah Bierbacha je premoženje FTI sestavljeno predvsem iz 54 hotelov, ki jih ima v lasti oziroma jih ima v dolgoročnem najemu. Večina jih je že na trgu za prodajo. Prav tako je podjetje prodalo že nekaj hčerinskih podjetij. Približno 175.000 turistov oziroma potnikov ima že v celoti ali delno poplačane dolgove, vendar Bierbach svari, da bo celoten proces trajal leta.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec