T. R. | 11. 9. 2024, 10:30

Opazili nenavaden fenomen, ki ga ni bilo že 56 let: "Če bi mi to povedali pred mesecem, ne bi verjel"

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Znanstveniki pojava ne morejo pojasniti. 

Znanstveniki iz ameriške Nacionalne uprave za atmosfero in oceane ne morejo pojasniti, zakaj je Atlantski ocean ravno zdaj, sredi sezone orkanov, nenavadno miren. Od tropske nevihte Ernesto, ki je nastala v Atlantiku sredi prejšnjega meseca, znanstveniki niso opazili niti enega orkana. 

Gre za pojav, ki so ga nazadnje opazili pred neverjetnimi 56 leti, še posebej pa preseneča dejstvo, da so napovedi napovedale nevihtno sezono s številnimi močnimi tropskimi nevihtami. Znanstveniki so konec maja sicer napovedali, da bi v sezoni orkanov, ki traja od 1. junija do 30. novembra,lahko videli 25 tropskih neviht, med njimi tudi 12 orkanov. 

Polovica teh pojavov naj bi postala dovolj močna, da bi lahko veljali za orkane tretje kategorije, a se to ni zgodilo, piše CNN. V začetku poletja je orkan Beryl napovedoval burno sezono, a je sledilo zatišje. V kratkem času v začetku julija je burna sezona dosegla peto kategorijo, hkrati najmočnejšo in terjala 64 življenj na Karibih, polotoku Yucatán in obali Mehiškega zaliva ZDA. "Če bi me pred mesecem dni rekli, da se po Ernestu ne bo nič razvilo, vam ne bi verjel. To je res presenetljivo," je dejal dr. Phil Klotzbach, strokovnjak za orkane na univerzi Colorado State.

Orkani so nevihte, ki nastanejo nad tropskim območjem.

Orkani so nevihte, ki nastanejo nad tropskim območjem.

Profimedia

V kakšnih pogojih nastanejo orkani? 

Orkani so običajno nevihte, ki nastanejo nad tropskim območjem, nastanejo v tropskem delu Atlantskega oceana - natančneje ob zahodni obali Afrike. Glavna značilnost orkana je močan veter s hitrostjo najmanj 119 kilometrov na uro. Najbolj uničujoči so tisti pete kategorije, ki dosežejo do 350 kilometrov na uro. 

Orkani sicer nastanejo, ko morje v tropskem delu Atlantika doseže temperaturo, višjo od 26, 5 stopinj Celzija na najnižji globini 50 metrov. Znanstveniki še vedno ne razumejo povsem, zakaj nastane le v takih pogojih. Letos je oceanska voda dovolj topla, vendar še vedno ni orkanov. Ena od teorij ob tem sicer pravi, da ogromni oblaki puščavskega prahu iz Sahare zavirajo nastajanje orkanov in vplivajo na vreme v Severni Ameriki. 

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec