K. Ž. | 17. 5. 2024, 14:28

Preplah na osnovni šoli: učiteljica se je z otroki zaprla v učilnico in to samo zaradi ... devetletnika!

Profimedia

Na eni izmed zagrebških osnovnih šol je prišlo do resnega incidenta. Učiteljica se je z učenci v zaprla v učilnico vse zaradi devetletnika.

Devetletnik je skoraj dve leti izvajal psihično, fizično in spolno nasilje nad svojimi vrstniki. Zdaj pa so v osnovno šolo prišli starši, ki so zahtevali, da se otrok vrne  v razred. Zaradi tega se je učiteljica prestrašila in se zaprla v učilnico. Na šolo je prispela tudi policija, poroča 24sata.

Kot so povedali starši ostalih otrok in odvetnica Anamarija Vegar, se fant zadnja dva meseca ni udeleževal pouka v učilnici, ampak je bil ločen od ostalih otrok. Ker je skoraj dve leti nad vrstniki izvajal psihično, fizično in spolno nasilje, so ga poučevali v knjižnici. Situacija pa se je le še poslabšala, ko so fantovi starši prispeli v šolo ter zahtevali, da se ponovno udeleži pouka v učilnici.

Profimedia

"Njegovi starši stojijo z njim pred šolo in nočejo oditi. Ravnateljica je poklicala policijo, a jih profesorji ne spustijo gor. Učiteljica se je z učenci zaprla v učilnico. Ni jim povedala, zakaj, vendar jih je zaščitila ter jim rekla, naj vadijo protokol za potres. Dejala je, da je policija tam zaradi drugih razlogov. Otroci so torej mirni in ne vedo pravega razloga," so hrvaškim novinarjem dejali na šoli.

Fant je že od marca ločen od preostalega razreda, a vseeno še naprej obiskuje šolo. Odvetnica Anamarija Vegar je prispela na šolo ter povedala, da je deček že skoraj dve leti nasilen do svojih sovrstnikov, danes pa naj bi se situacija zaostrila.

"Interesi tega otroka, pa tudi otrok, ki so žrtve nasilja, niso zaščiteni. Predstavljaje si, da žrtvi posilstva rečejo, da mora zdaj s posiljevalcem spati v isti postelji. To nikomur ne pomaga. Nihče ni sprejel odločitve, da se otrok vrne v razred," je dejala odvetnica.

Kot so izvedeli, je deček spremljal pouk prek računalnika v knjižnici spremljal pouk, ob njem pa je bila ves čas prisotna učiteljica. Deček je bil vedno v spremstvu odrasle osebe in ni jedel ob istem času kot njegovi sošolci. Preostali učenci si zaradi njega niso upali iti v knjižnico.

Psovke, ki so letela na otroke, bi šokirale tudi odrasle osebe. Med drugim je devetletnik nadlegoval, zlorabljal in spolno nadlegoval dekleta, prav tako jih je snemal z mobilnim telefonom, še poroča 24sata.

Spravljal se je tudi na dva fanta, ki ju je večkrat močno udaril v hrbet ter v glavo. Grozil pa je tudi, da bo poškodoval njune starše. Manjšega dečka je celo vrgel v zrak, drugega pa je tako močno potisnil, da je ta z glavo udaril v rob mize in se poškodoval.

Fant je prišel v to osnovno šolo, potem ko je prejšnjo zapustil zaradi več nasilnih izbruhov. Njegovi sošolci sprva niso poročali o nasilju, saj so menili, da se deček le še ni uspel prilagoditi na novo okolje.

Odzvalo se je tudi že ministrstvo

Kot so sporočili iz zagrebške policije, so prejeli prijavo o težavah v šoli, poslali so tudi patruljo, ki pa ni ugotovila nobenih prekrškov ali kaznivih dejanj. Na hrvaškem ministrstvu za izobraževanje pa so dejali, da jih je že ravnateljica šole obvestila o poteku dogodkov ter s sprejetimi ukrepi.

"Varnost učencev ni bila nikoli ogrožena. Reakcija učiteljice je bila preventivna, da bi preprečila morebitne nevšečnosti. Po prihodu policije in ko so starši dečka odšli, se je pouk nadaljeval običajno," pa so sporočili z ministrstva.

Novo na Metroplay: O dojemanju glasbe, novemu albumu in svoji ljubezenski zgodbi kot iz filma | Miha Guštin - Gušti