28. 1. 2023, 13:04 | Vir: STA

Panika v Zahodni Avstraliji: izgubila se je radioaktivna kapsula

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Snov, ki je v njej, uporabljajo v rudarstvu, povzroči pa lahko opekline ali slabost. Oblasti so že izdale nujno zdravstveno opozorilo.

Srebrna kapsula, ki vsebuje majhno količino radioaktivnega cezija-137, je velika le šest krat osem milimetrov. Med prevozom naj bi se izgubila nekje na 1400 kilometrov dolgi poti med rudnikom severno od odročnega mesta Newman in predmestjem Pertha, prestolnice Zahodne Avstralije.

Prioriteta je varnost prebivalcev

Komisar te avstralske zvezne države za zdravje Andrew Robertson je v nujnem zdravstvenem opozorilu pozval javnost, naj se vsakdo, ki opazi nekaj, kar je videti kot majhna kapsula, od nje oddalji vsaj pet metrov, saj oddaja "precejšnjo količino sevanja".

V polmeru enega metra je to po njegovih besedah približno enako količini naravnega sevanja, ki bi mu bila oseba izpostavljena v celem letu. "Oddaja žarke beta in gama. Če se ji približate, lahko utrpite poškodbe kože, vključno z opeklinami," je opozoril. 

Kapsula je last rudarskega velikana Rio Tinto

Ni niti jasno, kdaj točno je ta droben predmet izginil, saj naj bi padel s tovornjaka nekje po 10. januarju, ko so ga nazadnje videli. Med potovanjem naj bi zaradi vibracij verjetno popustil vijak, kapsula pa je nato padla skozi luknjo zanj. Rudarski velikan Rio Tinto je potrdil, da je bila kapsula na poti iz njihovega rudnika. Zatrdili so, da sodelujejo pri iskanju kapsule. Gasilci pa so sporočili, da iskanje osredotočajo na naseljene kraje in da bi iskanje lahko trajalo tudi več tednov.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ