T. R. K. | 26. 7. 2024, 16:24

Takšne so plače evropskih premierjev. Kam se je uvrstila Slovenija?

Borut Živulović/Bobo

Po podatkih lahko ugotovimo, da se plača slovenskega premierja uvršča skoraj na dno seznama, v primerjavi z ostalimi evropskimi državami. Kako pa je drugje in ali so na lestvici tudi presenečenja? 

Plače politikov so vedno kontroverzna tema. Kdaj je razumeti, da kakršnakoli bi plača bila, večjemu delu javnosti to ne bi bilo pogodu. Kljub temu pa je potrebno izpostaviti, da je delo zelo odgovorno in stresno: posledično bi bilo torej pravično, da zaslužijo primerno plačilo. Seveda se najdejo tudi tisti, katerih plača je glede na povprečno plačo v državi nesorazmerno visoka. Med njimi je naprimer Viktor Orban. Ampak več v nadaljevanju.

Kdo ima najvišje plače?

Gledano zgolj na mesečne bruto plače in brez predsednika Evropske komisije (29.163 evrov), prednjačita dva kanclerja, poroča N1.hr. Najvišjo mesečno bruto plačo prejme nemški kancler Olaf Scholz – 30.190 evrov, avstrijski kancler Karl Nehammer pa 26.388 evrov. Sledijo, kot se zdi razumljivo, premierji drugih najbogatejših članic Unije - Belgije (20.874 evrov), Luksemburga (19.460 evrov), Danske (18.688 evrov), Irske (18.092 evrov), Finske (16.697 evrov), Švedska (16.653 evrov), Francija (15.200 evrov) in Nizozemska (14.234 evrov). V to ekipo s petmestnimi plačami je uspelo priti tudi madžarskemu premieru Viktorju Orbánu z 11.669 evri bruto plače. 

Kam se uvrša slovenska plača premierja? 

Če pa začnemo z dna seznama, najprej naletimo na hrvaškega predsednika vlade. Po podatkih iz leta 2022 je njegova bruto plača znašala 4606 evrov. Nekoliko več so imeli predsedniki vlad Poljske (4765 evrov), Slovenija je z dna lestvice tretja (4914 evrov), naslednja je Malta (4972 evrov). Vsi ostali evropski premierji imajo sicer plače nad 5000 evrov bruto. 

Bobo

Glede na povprečno plačo v državi najvišje Orban

A to zgolj naštevanje in rangiranje premierskih plač je lahko nekoliko površno. Zato se je opravila še primerjava plače evropskih predsednikov vlad s povprečnimi plačami v njihovih državah. Glede na to se izkaže, da nihče ne zasluži več kot madžarski premier. Če njegovo plačo primerjamo s povprečno plačo v državi, je njegovih 11.669 evrov bruto celo 14,6 povprečne madžarske plače, poroča N1.hr. Zanimivo je, kot piše portal, da so mu poleti 2022 plačo povišali za kar 133 odstotkov. Na isto temo portal Vsquare te dni piše, da se je Orbánova mesečna bruto plača letos povečala na 16.000 evrov in da ima višjo plačo od njegove le sedem evropskih voditeljev vlad. 

Glede na povprečno plačo v državi, najmanj zasluži malteški premier

Na drugi strani bruto plača malteškega premierja Roberta Abele znaša 4972 evrov, kar je manj kot štiri povprečne plače v tej državi. Tik ob boku Maltežana je španski premier Pedro Sánchez, čigar bruto plača je 4,1-kratnik povprečne plače v njegovi državi. Sledita slovaški premier Robert Fico, katerega plača znaša 4,3 povprečne slovaške plače, in italijanska premierka Giorgia Meloni, katere plača znaša 4,6 povprečne italijanske plače. V tem razmerju je bruto plača premierja Plenkovića približno 5,3 povprečne hrvaške plače.

Upoštevati je potrebno, da so podatki iz leta 2022. Zanimivo je, da predsedniki vlad Madžarske, Nemčije in Poljske poleg premierske plače prejemajo tudi plačo poslanca, kjer so prvotno dobili mandat. 

Na Hrvaškem nedavna sprememba

Na Hrvaškem so sredi poletja zvišali plače javnim uslužbencem. Potezo so izpeljali sredi poletja, tri mesece po volitvah. Zvišali so osnovo za izračun plač državnih funkcionarjev za 83,45% (zaradi česar se bodo plače predsednika republike, vlade in DZ zvišale za približno 70%). Ob tem je ljudi zanimala predvsem primerjava z drugimi državami. 

Sam Andrej Plenković je namreč že večkrat povedal, da je njegova premierska plača med najnižjimi v Evropski uniji. Če pogledate bruto plače predsednikov vlad v državah članicah Evropske unije, hrvaški predsednik vlade s svojo trenutno plačo res ni med tistimi premožnimi.

Če upoštevamo podatke, ki jih zbira in konsolidira španski analitični portal El Orden Mundial, je njegov mesečni prihodek v primerjavi z ostalimi, najnižji. Medij je jeseni leta 2022 pisal o plačah evropskih premierjev in domnevati je treba, da so podatki aktualni še danes.

Profimedia

Seznam je sestavljen le po mesečnih bruto plačah predsednika vlade, brez dodatkov k osnovni plači in prejemkov, kot so domače in tuje dnevnice ali reprezentančni stroški, ki se od države do države razlikujejo. Zanesljivejših podatkov pa ni oziroma jih je težko pridobiti, poroča N1.hr.

S skorajšnjim dvigom plače, ki bo znašala okoli 9000 evrov bruto, se bo Plenković povzpel iz spodnjega evropskega doma, ne ravno v zgornjega, a precej bližje kolegom z najvišjimi plačami, poroča N1.hr.


                                        
                                            



    
    
        
        
        
        
        
        
    
    
    
    
        
            
            

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave