T. R. K. | 24. 5. 2024, 09:12

Znanstveniki v vesolju odkrili nov planet: šokantne ugotovitve glede življenja na njem

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Znanstveniki so odkrili nekaj izjemnega. Odkrili so planet Gliese 12b, kjer bi lahko obstajalo življenje. 

Britanski znanstveniki so odkrili neverjetno odkritje. Odkrili so namreč Zemlji podoben eksoplanet, kjer bi lahko obstajalo življenje. Temperatura na planetu Gliese 12b znaša približno 42 stopinj Celzija, kar pomeni, da bi teoretično človek na njem lahko preživel. 

"Za človeka tam življenje ne bi bilo najbolj prijetno, vendar po naši definiciji je pogoj za to, da bi človek na planetu lahko živel, to, da bi na površini lahko obstajala tekoča voda, kar je v tem primeru mogoče," pravi Larissa Palethorpe z Univerze v Edinburgu. 

Skupina znanstvenikov z vsega sveta so planet, ki kroži okoli svoje zvezde, opazili z Nasinim satelitom za raziskovanje tranzitnih eksoplanetov, znanim kot TESS. Za izračun njegove velikosti, temperature in gibanja so potrebovali manj kot leto dni, poroča Sky News. 

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Od Zemlje je planet oddaljen 40 svetlobnih let

Palethorpe je izpostavila: "Manjše planete je zelo težko najti, naša želja pa je prav ta: da bi vedeli več o planetih, ki so v velikosti Zemlje." Dodala je še, da je "odkritje zelo vznemirljivo, saj omogoča nadaljnjo analizo atmosfere."

Planet Gliese 12b je razmeroma blizu Zemlje, saj je oddaljen le 40 svetlobnih let. Po besedah Palethorpe pa bi kljub temu najhitrejša vesoljska ladja potrebovala približno 300.000 let, da bi prišla do tja. Naslednji korak ekipe je, da preuči atmosfero planeta in ugotovi, ali je podobna Zemljini.

"Da bi človek na planetu lahko preživel, bi bilo idealno tanko ozračje, saj so planeti z gostim ozračjem običajno prevroči. Atmosfera je lahko podobna oblakom, lahko je meglena, lahko pa je planet tudi preprosto brez nje," še dodaja Palethorpe. 

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil