Uredništvo | 7. 5. 2024, 19:30

Tega nikar ne počnite na dopustu: napaka, ki vas lahko stane več kot 1000 evrov

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Številni se ne zavedajo, da gre za resno kršitev. 

Prodni kamni na plažah delujejo kot naravna obramba pred obalno erozijo, predstavljajo tudi protipoplavno zaščito in habitat za divje živali. Če s plaže vzamete prodne kamne ali školjke, s tem škodujete okolju. Zaradi zaščite okolja so se v severozahodni Angliji odločili za ukrepanje - kaznovali bodo vsakogar, ki domov odnese kamne s plaže, poroča The Sun. Številni jih sicer uporabljajo za okrasitev vrta. 

V Veliki Britaniji je nezakonito odstranjevanje peska in kamnov s plaž. Če kršite zakon, boste morali plačati globo v višini do 1100 evrov. 

Leta 2018 je Britanec s plaže v Cornwallu vzel 10 kamnov, nato pa so mu oblasti naročile, da mora kamne vrniti na plažo. "Morda se zdi neškodljivo, a glede na to, da cornwallske plaže vsako leto obišče več tisoč obiskovalcev, lahko vsak odstranjeni kamen vpliva na obalno erozijo, naravno protipoplavno zaščito in habitate divjih živali," je dejal tiskovni predstavnik policije. 

Profimedia

Stroga pravila tudi pri zahodnih sosedih

Velika Britanija ni edina država, kjer se lahko dopustniki zaradi odnašanja naravnih materialov znajdejo v težavah. Plaža Spiaggia Rosa na otoku Budelli v Italiji ima roza pesek, ki je od leta 1992 zaščiten s strani italijanske vlade. Turisti, ki kršijo pravilo, morajo plačati do 3500 evrov

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk