N. Vo. | 4. 7. 2024, 15:02

Ženo odpeljal k zdravniku, potem pa je izginila: po 42 letih so jo našli (tega niso pričakovali)

posnetek zaslona/YouTube

Pred 40 leti je moški svojo ženo pustil v zdravniški ordinaciji in se čez nekaj ur vrnil ponjo, vendar je ni našel. Njegova žena je izginila brez sledu, kot da bi se udrla v zemljo.

Florens Stevens, poznano kot Flora, so nazadnje videli 3. avgusta 1975. Takrat je bila stara 36 let, živela je aktivno in zdravo življenje. Obisk pri zdravniku je bil le rutinski pregled zaradi prvih znakov gripe. Vendar pa se najbolj šokantni in tragični primeri izginotja največkrat zgodijo ravno takrat, ko jih najmanj pričakujemo; in ko se počutimo najbolj varne.

Najdena po 42 letih

Floro so našli leta 2017, po dolgih 42 letih, policija pa je dobila prvi namig od newyorškega policista, ki je raziskoval dolgo pozabljene primere. Ugotovil je, da je nekdo uporabil njeno številko socialnega zavarovanja v ameriški zvezni državi Massachusetts. Sled je detektiva pripeljala do skoraj 400 kilometrov oddaljenega doma za ostarele v mestu Lowell, severno od Bostona.

Tamkajšnje osebje je potrdilo, da davčna številka pripada Flori Harris. V tej ustanovi je živela od leta 2001. Na fotografiji policije pa lahko vidimo nasmejano gospo na invalidskem vozičku, obkroženo z nasmejanimi policisti.

posnetek zaslona/YouTube

Skrivnost njenega življenja

Detektivi so izvedeli, da 78-letna Flora trpi za demenco, kljub temu pa je na zbledeli fotografiji iz 70 prepoznala svoj obraz in šepetajoče rekla "To sem jaz!" .

Pred izginotjem je delala kot sobarica v največjem hotelu v Catskillsu, kjer je zaslužila 2,25 dolarja (kar je 2 evra) na uro.

Navdušenje ob njenem odkritju pa je bilo pomešano z vprašanji. Kje je bila vsa ta leta? Zakaj je izginila? Preiskovalci so lahko rekonstruirali del njenega življenja, vključno z bivanjem v drugih ustanovah za nego. Vendar pa mnogo drugih podrobnosti zaradi njenega zdravstvenega stanja nikoli ne bo znanih.

"Mislim, da nikoli ni želela biti najdena," je dejal Festus Mbuva, nekdanji delavec v bostonski ustanovi, kjer so desetletje skrbeli zanjo. "Vidite lahko, da se je v njeni preteklosti dogajalo nekaj, v čemer ni želela sodelovati."

Kaj je počela?

Florens Stevens je bila ena izmed več sto hotelskih delavcev, ki so poleti delali na območju, polnem prečudovitih jezer, severno od New Yorka. Delala je v hotelu Concord, velikem letovišču z več kot 1.200 sobami, ki je bilo znano kot biser Catskillsa.

Njen mož, Robert Stevens, je prav tako delal v Concordu, čeprav ni jasno, kaj je tam počel. Policija ni mogla potrditi, ali sta bila res poročena. Njena prijava za delo ni vsebovala telefonske številke ali lokalnega naslova, le naslov v Seattlu.

posnetek zaslona/YouTube

Detektivi niso našli živih sorodnikov, vendar so s seboj prinesli fotografije, za katere so upali, da bodo prebudile spomine. Prepoznala je svojo sliko in sliko Roberta Stevensa - izgovorila je ime "Robert". Pokazali so ji tudi razglednico hotela Concord s srečnim parom ob bazenu.

"Bila je tako vesela, rekla je 'Vau!'," je dejal Morgan. "Ni hotela izpustiti te fotografije."

Primer zaključen, a skrivnost ostaja

Čeprav je policiji uspelo zaključiti primer pogrešane osebe, ostajajo podrobnosti njene zgodbe velika skrivnost. Njen mož Robert Stevens je umrl leta 1985. Hotel Concord je zaprl svoja vrata leta 1998. Bolnišnica, kamor je bila Flora pripeljana, pa je zapuščena. 

"Večina skrivnosti je zaklenjenih v Flori," je dejal detektiv Morgan. "In mislim, da jih nikoli ne bomo odkrili."

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan