R. K. | 26. 11. 2022, 17:45

Pogumno dejanje: 2.500 golih ljudi za dober namen poziralo na priljubljeni plaži

Twitter/Spencer Tunick/taslima nasreen/fotomontaža

Znani umetnik je na kup zbobnal množico prostovoljcev, ki so si zadali, da bodo s svojim dejanjem spodbudili državljane.

Sprehajalci na avstralski plaži Bondi v Sydneyju so bili v zgodnjih jutranjih urah priča nenavadnemu prizoru, na plaži se je namreč zbralo kar 2.500 prostovoljcev, ki so goli pozirali za namene umetniške instalacije, s katero želijo ozaveščati o kožnem raku.

Instalacija je nastala v sodelovanju z dobrodelno organizacijo Skin Check Champions. Avtor projekta, svtovno znani ameriški fotograf Spencer Tunick, je imel z njo namen spodbuditi Avstralce k rednemu pregeldovanju kože. Za namene projekta so celo prilagodili zakonodajo in prvič do sedaj dovolili goloto na javni plaži, poroča 24ur.com.

Avstralci so zaradi lege in vremenskih pogojev med najbolj ogroženimi za nastanek kožnega raka. "Imamo priložnost, da povečamo ozaveščenost o pregledih kože, in počaščen sem, da sem prišel sem, ustvarjal umetnost in slavil telesa," je ob tem povedal Tunick. 

Kaj pa pri nas?

Pojavnost kožnega raka je povezana z izpostavljenostjo UV sevanju in pogostostjo kožnih opeklin, predvsem v otroški dobi. Kožni rak je po podatkih NIJZ tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah in drugi najpogostejši rak pri moških, takoj za rakom prostate. Na letni ravni zabeležimo skoraj 600 novih primerov nevarnega melanoma in več kot 3.150 primerov drugih vrst kožnega raka, so še zapisali pri 24ur.com.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk